Tekst in fotografije: Boris Vukan

Krajani KS Kog pri Ormožu, gasilci GZ Ormož, člani OZVVS Ormož in OZSČ Ormož so se v nedeljo, 7. julija 2013 srečali na prireditvi na Gomili. Tradicionalno srečanje je posvečeno spominu na dogodke v vojni za Slovenijo 91.
V uvodu prireditve so se zbrali praporščaki Prostovoljnih gasilskih društev GZ Ormož, OZSČ Ormož, ZVVS Vzhodnoštarjerske pokrajine, OZVVS Ormož, Ptuj in Ljutomer ter pospremili delegaciji PGD Hermanci in OZVVS Ormož k položitvi cvetja k pomniku Braniteljev meje 1991. Nato so se praporščaki, pod vodstvom veterana Borisa Vukana, zbrali v velikem šotoru, ki ga je postavilo PGD Hermanci, kjer so jih pozdravili krajni KS Kog, veterani iz vrst TO in milice ter gasilci, ki so se leta 1991 nesebično vključili v akcije reševanja življenj in imetja, ki ga je ogrožala oklepna kolona JLA. V šotoru so bili tudi častni gostje župani občin Ormož Alojz Sok, Središče ob Dravi Jurij Borko in Sveti Tomaž Mirko Cvetko, predsednik KS Kog Zdravko Hlebec, predsednik KS Miklavž pri Ormožu Emil Trstenjak, predsednik ZVVS general Ladislav Lipič, predsednik GZ Ormož Dejan Jurkovič, predsednik OZVVS Ormož Miran Fišer, predsednik OZVVS Ljutomer Alojz Filipič, sekretar OZVVS Ljutomer Marko Milič in predsednik OZSČ Ormož Stanko Jurkovič ter domačin- predsednik PGD Hermanci Dejan Vnuk.
Zbrane je pozdravil predsednik GZ Ormož Dejan Jurkovič in poudaril potrebo po ohranjanju spomina na dogodke, ki so jih leta 1991 preživeli krajani KS Kog. Z udeleženci srečanja je podelil tudi svoje spomine na tiste čase, ki jih je preživljal, kot najstnik.
Slavnostni govornik je bil predsednik ZVVS general Ladislav Lipič, ki je zbrane spomnil, da je prireditev v Gomili pri Kogu prepoznavna v celotni Sloveniji. Kjerkoli omenite Kog, vedo, da se je tam odvijal spopad z enoto JLA. Vedo, kakšno vlogo so opravili pripadniki TO, takratne milice. Vedo, da so gorele hiše nedolžnih prebivalcev Koga in, da je te požare s streljanjem na civilne objekte povzročila oklepna enota JLA. In vedo tudi to, da so pri reševanju premoženja in ljudi, kljub veliki nevarnosti, sodelovali gasilci iz Hermancev, Vitan-Koga, Središča ob Dravi, Ormoža in Hardeka. Slavnostni govornik je spomnil, da je današnja prireditev priložnost, da se zahvalimo požrtvovalnim pripadnikom TO, milice, gasilcem, članom Rdečega križa in vsem, ki so sodelovali v spopadu in reševanju posledic tega spopada. General Lipič je spomnil tudi na prispevek medijev obveščanja javnosti, ki so – kot je povedal – iz nevarnih območij pošiljali informacije o dogodkih širom po Sloveniji, v Evropo in v svet. Takrat je bilo to zelo pomembno, saj je Slovenija pokazala, da je bila žrtev vsiljene vojne in da je v tej vojni spoštovala in ne kršila določila mednarodnega vojnega in humanitarnega prava. Slavnostni govornik je izpostavil potrebo, da gojimo spomin na našo osamosvojitev in osamosvojitveno vojno, da razumemo sporočilnost osamosvojitvene vojne, vojne za lastno državo, njeno samostojnost in suverenost. In dodal: » … danes vidimo, da se vse naše takratne želje niso uresničile. Preveč je tega, kar se ni uresničilo. Razmere, ko ni dovolj dela, ko mladi zaradi nezmožnosti najti zaposlitev doma, bežijo v tujino, so idealne razmere za netenje sovraštva…«, in pozval slovensko politiko k uresničevanju skrbi za s slovensko Ustavo zagotovljeno socialno in pravno državo ter skrb za spoštovanje človekovih pravic. Svoj nastop je slavnostni govornik sklenil z mislijo na solidarnost, poštenje, pravičnost, spoštljivost indodal, naj bodo njegove besede vsaj majhna spodbuda k spoznanju, da življenje v človeški skupnosti brez takšnih in tudi drugih pozitivnih vrednot ni mogoče.
Sledil je kulturni program, ki so ga pripravili člani kulturnega društva s Koga pod vodstvom Anice Pevec.
UTRINKI S SREČANJA: