Slovenska veteranska avto-moto zveza Slovenije na čelu s predsednikom Francem Škrjancem iz Središča ob Dravi je včeraj, tretjič po vrsti v Ormožu pripravila prireditev NAJ STARODOBNIK SLOVENIJE 2024. V bistvu gre za razstavo starodobnih vozil, ki jih komisija znotraj Slovenske veteranske avto-moto zveze izbere predhodno. Na ogled je bilo 57 starodobnih vozil iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Bosne.  Najstarejša sta bila OLDSMOBIL iz leta 1917, ob njem pa BMW iz leta 1929 ter vrsta nekoliko mlajših starodobnikov, ki so v vsej svoji nostalgični lepoti navduševali obiskovalce od vsepovsod. Za odlično vzdušje na prizorišču je poskrbel SWING SEKSTET pod vodstvom Slavka Petka, a tudi nekaj sprehajalcev v oblačilih iz začetka 20. stoletja.

Franc Škrjanec -predsednik SVAMZ in idejni oče prireditve oblečen v slogu prireditve

Oldsmobil letnik 1917 (5600 kW)

BMW 1929 (743 kW)

SWING SEKSTET Ormož

Ideja za takšno prireditev je “padla” leta 2022 s strani Franca Škrjanca – predsednika Slovenske veteranske avto-moto zveze in velikega ljubitelja starodobnih vozil ter poznavalca, ki je kar hitro somišljenike našel tako v županu občine Ormož kot v JZ za turizem, kulturo in šport Ormož.   Razen Občine Ormož in Slovenske veteranske avto-moto zveze, je glavni sponzor prireditve bilo podjetje FAGUS, GOZDARSKE STORITVE FAGUS GIS D.O.O., k izvedbi pa so pripomogli tudi nekateri drugi sponzorji.

 

Občinstvo prepričal BMW iz leta 1929

Komisija je starodbnike ocenjevala po 17 kategorijah.  Tako, da je bilo tudi 17 “Naj starodbnikov”.   Po izboru občinstva pa je “naj starodobnik”  postal BMW dixi kabriolet, letnik 1929, ki je eden izmed 300 primerkov, ki so se ohranili od 700 izdelanih. Avto je dvosed in je bil namenjen voznicam, je povedal lastnik starodobnika Tomaž Gunzek.