ROKOMET:
Pot do zlata 1. del na TV Ormož v sredo 24. julija 2013 ob 20.05 in 21.30 uri

Nastal je 1. del filma Pot do zlata, ki traja 40 minut in bo premierno predvajan na TV Ormož v sredo 24. julija 2013 ob 20.05 uri. Prva ponovitev sledi v sredo 24. julija 2013 ob 21.30 uri in v četrtek 25. julija ob 16.00 uri.
Pred vami je zgodba o rokometni reprezentanci Slovenije, letniki 1996 in mlajši, ki je v petek 19. julija okrog 18. ure osvojila zlato kolajno na 12. olimpijskem festivalu evropske mladine v Utrechtu. Pot do zlata ni bila enostavna in se je pričela kovati v mesecu novembru 2012, ko je odbor za vrhunski šport pri Olimpijskem komiteju Slovenije v okviru priprav na tekmovanje v Utrechtu izvedel prvega od treh mladinskih kampov. Kamp je potekal pet dni na Debelem rtiču in v okolici. Udeleženci kampa so poleg treningov opravili številna testiranja. Trenerjem in mladim športnikom so bili na razpolago vrhunski strokovnjaki, ki so udeležencem odkrili številna nova znanja ter jim pokazali kako veliko podporo imajo slovenski olimpijci. Želja organizatorjev kampa je bila, da tudi kdo izmed teh mladih športnikov in trenerjev v prihodnosti postane udeleženec pravih Olimpijskih iger.
Športne panoge, katerih športniki so sodelovali na kampu so bile: atletika, kolesarstvo, športna gimnastika, judo, plavanje, tenis in glede na kvalifikacije rokomet kot edina ekipna panoga. Šele kasneje se je v Utrecht na podlagi petega mesta na evropskem prvenstvu uspelo uvrstiti tudi ženski odbojkarski reprezentanci.
Rokometno reprezentanco so na priprave na Debelem rtiču popeljali trenerji Saša Prapotnik, Goran Debelak in Uroš Krstič. Na širšem seznamu so se nahajali tudi štirje mladi Ormožani: Rok Cvetko, Tomaž Cvetko, Miha Kolmančič in Matic Topolovec, ki pa se zaradi poškodbe ni udeležil prvega kampa.
Ekipa je poleg ostalih obveznosti v Kopru in Izoli opravila štiri treninge in odigrala medsebojno tekmo. Na širšem seznamu je takrat bilo 21 rokometašev, v Utrecht pa jih je imelo pravico odpotovati le petnajst in trije trenerji. Ekipa je do novega leta opravila še nekaj eno dnevnih treningov in v Gorišnici odigrala dve pripravljalni tekmi proti Hrvaški. V prvi tekmi je Slovenija slavila s 23 : 21. Jaka Malus je bil uspešen 6 – krat, Jakob Beđeti 4 – krat. Na drugi tekmi so Slovenci slavili s 24 : 22. Gal Marguč je dosegel 6, Malus in Luka Kikanovič po štiri zadetke.

Uroš Krstič, Saša prapotnik, Rok Cvetko na izmed tekem v Utrechtu.

V času velikonočnih praznikov od četrtka 28. marca do ponedeljka 1. aprila se je ekipa odpravila na močan mednarodni turnir v Bugojno v Bosni in Hercegovini.
Poleg gostiteljev in Slovenije so na turnirju nastopile še reprezentance Hrvaške, Srbije, Črne Gore, Makedonije, Slovaške in Katarja.
Slovenija je najprej premagala Bosno in Hercegovino, nato Črno Goro, sledila je zmaga proti Srbiji in nato v velikem in zelo dramatičnem finalu še zmaga proti Hrvaški. Za naj igralca turnirja je bil proglašen Blaž Janc.

Uroš Krstič, Rok Cvetko, Miha Kolmančič, Matic Topolovec, Saša Prapotnik so v reprezentančnem dresu v Bugojnem osvojili 1. mesto.

Na zaključnih pripravah, mesec dni pred odhodom na Nizozemsko, je Slovenija gostovala v Novalji in Zadru, kjer je odigrala dve pripravljalni tekmi in obe dobila. Prvo z izidom 37 : 28, drugo z izidom 30 : 29.
Po prihodu iz Hrvaške so sledile priprave v Slovenj Gradcu, kjer je ekipa trenirala dvakrat na dan in opravila 12 treningov. Sledili sta pripravljalni tekmi proti Avstriji v Bernbachu, kjer je Slovenija zabeležila novi dve zmagi. Prvič s 30 : 29 in drugič s 30 : 28.
Po prihodu iz Avstrije je ekipa opravila še tri treninge v Gorišnici in se nato v petek 12. julija iz Ljubljane odpravila proti Utrechtu. Pot z avtobusom do mesta, ki šteje 320.000 prebivalcev je trajal 16 ur.

Utrinek s tekme v Barnbachu, kjer je Slovenija dvakrat ugnala Avstrijo. Na sliki Darko Stojnič.

Drugi del filma Pot do zlata sledi v petek 26. julija ob 20.05 uri na TV Ormož. Tam boste lahko videli dogodke iz samega Utrechta in iz zakulisja.