Občina Središče ob Dravi je v sodelovanju z Območnim združenjem zveze veteranov vojne za Slovenijo in Območnim združenjem zveze slovenskih častnikov Ormož včeraj (torek) pripravila proslavo ob Dnevu teritorialne obrambe in Dnevu generala Maistra s koncertom orkestra Slovenske vojske.
Orkester se je Središčanom predstavil z izvirnim uvodom in promenadnim prihodom članov orkestra v dvorano. V nadaljevanju so poslušalce nagradili z izbranim umetniškim programom in glasbo, ki so jo poustvarili na visoki umetniški ravni pod odločno taktirko dirigentke Andreje Šolar.

Prireditve so se udeležili številni predstavniki slovenske vojske in policije, general Ladislav Lipič – predsednik Zvese veteranov vojne za Slovenijo; predsednik zveze društev generala Maistra- mag. Milan Lovrenčič, na dogodku so bili prisotni tudi župana občine Ormož Alojz Sok in Sveti Tomaž, Mirko Cvetko ter državni svetnik Branko Šumenjak. Zbrane je uvodoma pozdravil župan občine Središče ob Dravi, Jurij Borko.
Slavnostni govornik je bil general Ladislav Lipič, ki se je leta 1979 najprej zaposlil v Tteritorialni obrambi. Med vojno za Slovenijo leta 1991 je opravljal dolžnost pomočnika poveljnika 7. Pokrajinskega štaba za teritorialno obrambo v Mariboru, poveljnik je postal tri leta kasneje. Od leta 1999 pa je v Slovenski vojski in na Obrambnem ministrstvu opravljal številne odgovorne dolžnosti. V svojem govoru je izpostavil, da bi mlade, ki ne poznajo celotnega procesa nastanka Teritorialne obrambe in dogodkov iz naše preteklosti takoj po 1. svetovni vojni, bilo dobro na nek način podučiti. Po mnenju Lipiča je general Maister vzornik kasnejšim generacijam vojakov, saj je njegova odločna akcija pomagala k temu, da je bil boj za severno mejo uspešen. To je bilo na nek način tudi politično dejanje in zaradi vsega tega general Maister pooseblja to, čemur pravimo:”Odzvati se klicu domovine”. Lipič je v nadaljevanju spomnil na narodnoosvobodilni boj proti nacizmu in fašizmu, tudi slovenski narod je namreč pomagal ustvariti današnjo svetovno ureditev.
Glavni štab za splošno ljudsko obrambo je bil v Sloveniji ustanovljen 20. novembra 1968 in ta dan štejemo kot dan ustanovitve Slovenske teritorialne obrambe. Vse do preimonovanja leta 1994 v Slovensko vojsko, je bila njena pot zelo dinamična, je v nadaljevanju dejal general Lipič, govor pa zaključil z besedami, da je za zmagoslavje slabega potrebno le to, da dobri ljudje ne storijo ničesar, in da človeštvo potrebuje mir in tisti, ki so doživeli le delček vojnih grozot si ga nadvse želijo.

Ansamlu, dirigentki in oraganizatorjem koncerta OZVVS Ormož in OZSČ Ormož se je zahvalil župan občine Središče ob Dravi Jurij Borko.

Na koncertu je Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo nekaterim svojim članom podelilo PRIZNANJA za njihov večletni prispevek pri doseganju ciljev veteranske organizacije. Podeljena je bila POSEBNA ZAHVALA za uspešno sodelovanje in podporo pri ohranjanju spomina na vojno za Slovenijo, ki jo je letos prejel župan Jurij Borko. Zahvalo za večletno sodelovanje so prejeli tudi Ivan Šavora in dekliška skupina Jua. Ob koncu so za izjemen trud pri ohranitvi spomina na vojno za Slovenijo, podelili še POSEBNE ZAHVALE Ivanu Puklavcu, Francu Puklavcu in Borius Vukanu.

Tekst: B.Vukan
Fotografije: T. Vukan, L. Fišer
02

03

o

o4

o5

o6

o7