»Kot dober lastnik bomo trte, ki ste si jih danes zasadili gostje, skrbno negovali in čez dve leti boste že pili svoj mošt. Običajno je na prvi mošt treba čakati od štiri do pet let,« je po sajenju trt povedal direktor P&F Jeruzalem Ormož in P&F Jerutalem Ljutomer Mitja Herga.

P&F Jeruzalem Ormož je s poslovnimi partnerji, poslovneži in znanimi Slovenci včeraj sadil trte pri prvič javni obnovi vinograda z 31.000 trtami, kar je izredno veliko, saj običajno vinograd šteje 4.000 trt. Z jutrišnjem dnem bo vinograd v celoti posajen. »Skoraj vsako leto je treba na novo posaditi kakšen vinograd. Sicer pa si prizadevamo ohraniti tradicijo, zato še vedno obiramo grozdje ročno. V preteklih letih smo se sicer bolj poglabljali v vinske kleti, v katere smo tudi veliko vlagali. Danes imamo tako najsodobnejšo in najmodernejšo klet v tem delu Evrope, morda eno izmed najmodernejših kleti na svetu, a vinogradnik nikakor ne sme pozabiti na svoje vinograde, saj se kakovost rodi prav tam in s pomočjo človeških rok lahko pričakujemo dober rezultat. Tako p&f wineries sadi 30 hektarjev vinogradov oziroma 110.000 trt,« je še dodal direktor Mitja Herga. Kot zanimivost je še izpostavil, da p&f wineries obdeluje 2 milijona trt, torej ima vsak Slovenec svojo, za katere pa je treba vztrajno skrbeti.

Več kot sto zbranih v Zidanici Malek v Svetinjah pri Ljutomeru je pozdravil tudi lastnik P&F Holding Vino Vladimir Puklavec: »Družina sama ne more opraviti ničesar. Potrebuje sodelavce, ki delo opravljajo nad pričakovanji in s pomočjo katerih smo zgradili najmodernejšo klet v Evropi, o čemer priča že naše ime – Puklavec and friends.« Direktorica p&f wineries B. V. Tatjana Puklavec, ki je odgovorna za marketing in prodajo v izvozu, je izpostavila, da so lani z izvozom prodali kar 3 milijone litrov vina, letos planirajo skoraj 6 milijonov, in da so v tujini izjemno uspešni, saj jim je uspelo prodreti tudi na ameriški trg.

Prvo trto so posadili Vladimir Puklavec s hčerjo Tatjano in Mitja Herga, pri tem jim je trte podajala letošnja vinska kraljica Špela Štokelj, navodila pa je pojasnjeval vodja vinogradništva Robert Jambriško.

Zatem so si svoje vinske trte sorte šipon posadili tudi številni predstavniki podjetij in znani Slovenci. Sajenje je pomenilo, da je vsak posadil 10 trt, rokavice, predpasnik in svojega vinogradnika oz. mentorja v pomoč. Trte je bilo treba obrezati, pravilno vstaviti v luknjo, ustrezno potlačiti zemljo ter zagrniti na primerno višino.

Dogodek je povezovala Jasna Kuljaj, za glasbeno popestritev pa je poskrbela Nuša Derenda.

Med drugimi so si trte posadili tudi Nuša Derenda, modna oblikovalka Urša Drofenik, mister Slovenije za Mister Universe World Bojan Ilijanič, Janez Bratovž – JB restavracija, Jani Klemenčič – Čili restavracija Bled in olimpijec, Drago Bulc – Homo turisticus, nekdanji direktor Mure Božo Kuharič, ter poslovneži: direktorica podjetja Plastika Skaza Tanja Skaza, center manager Cityparka Toni Pugelj, predsednik uprave Cetis Roman Žnidarič, direktor podjetja Energetika Šentrupert Uroš Pikl, direktorica Dežele kozolcev Šentrupert Urša Repše, direktorica Učeče se organizacije Marjetka Kastner in direktorica Vivo cateringa Jerneja Kamnikar, ter seveda župan Ormoža Alojz Sok in župan Središča ob Dravi Jurij Borko.

Naslovna fotografija: (Z leve) Mitja Herga, Tatjana Puklavec in Vladimir Puklavec pri delu

Zasaditev prve trte Mitja Herga, Tatjana Puklavec in Vladimir Puklavec