Občinski svetniki občin Ormož, Sveti Tomaž in Središče ob Dravi so se včeraj zbrali na  skupni izredni seji, kjer so obravnavali namero vlade, da v Središču ob Dravi začasno postavi azilni dom. Soglasno so sprejeli sklep, da temu nasprotujejo. Sklenili so, da bodo začeli zbirati podpise občanov pod peticijo proti postavitvi azilnega doma. Cilj peticije je, da vlada svoj sklep v celoti prekliče in ponovno preuči druge možnosti in druge lokacije za vzpostavitev azilnega dom.

Sejo je zunaj pred SOKOLANO, kjer je seja potekala, v direktnem prenosu na LCD sprejemniku spremljalo okrog 300 prebivalcev, ki so imeli možnost zapisati vprašanja, na katera sta odgovarjala gosta.  Katarina Štrukelj – direktorica Urada vlade RS za migrante in Beno Meglič – direktor Policijske uprave Maribor. Nič spodbudnega ni bilo slišati, nič, kar bi občane lahko pomirilo ali prepričalo, da bi azilni dom prinesel kaj dobrega. Zaradi tega gostov tudi niso pustili mirno oditi iz Središča, ter s hojo čez prehod za pešce za nekaj časa ustavili promet.

Vsi trije občinski sveti so soglasno sprejeli sklep, v katerem pozivajo vlado, naj sprejme spremembo zakonodaje, da je za vzpostavitev azilnega doma na območju občin obvezno soglasje občine ali posvetovalni referendum. Sklenili so, da bodo začeli zbirati podpise občanov pod peticijo proti postavitvi azilnega doma. Cilj peticije je, da vlada svoj sklep v celoti prekliče in ponovno preuči druge možnosti oziroma druge lokacije za  postavitev doma.

Občanke in občani lahko podpišejo peticijo zoper postavitev azilnega doma v Središču ob Dravi, ki jo je mogoče na sedežih občin podpisati še do ponedeljka, 18. marca.

 

DRUGA točka, ki so jo svetniki Občinskih svetov Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž obravnavali na včerajšnji izredni seji,  je bil nov načrt vzpostavitve satelitskih urgentnih centrov, ki so bili določeni z Uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje in obsegu sredstev za leto 2024.  Vlada je namreč z Uredbo določila število satelitskih urgentnih centrov, in skupaj jih je tako za celo Slovenijo predvidenih samo 15. Na podlagi objavljenega seznama satelitskih urgentnih centrov je razvidno, da za vzhodni del Slovenije ni predviden noben satelitski urgentni center. Koliko je vladi oziroma ministrstvu za zdravje mar za območje naših občin, dokazuje, da na sejo s strani ministrstva za zdravje ni bilo nikogar od povabljenih gostov…

 Občinski sveti tako zahtevajo spremembo Uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje, in obsegu sredstev za leto 2024 (Uradni list RS, št. 14/24) ter vztrajajo, da se na podlagi nove Uredbe zagotovi vzpostavitev satelitskih urgentnih centrov tudi na območju Podravja, natančneje v Ormožu.

Ministrstvo za zdravje pozivajo, naj premisli o posledicah, ki jih prinaša Uredba o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje in obsegu sredstev za leto 2024. »Naše občanke in občani so enakovredni državljani in si zaslužijo enakovredno zdravstveno oskrbo. Ne želimo in ne smemo si dovoliti, da se niti za trenutek, v primerjavi z ostalimi deli Slovenije, počutijo manjvredno, v strahu za življenje in v negotovosti ali bo nujna medicinska pomoč prispela pravočasno. Ko gre za življenje šteje vsaka sekunda, vsak si zasluži kvalitetno in hitro oskrbo, vsak si zasluži priložnost za življenje in vsak državljan je enak. Ne želimo, da se že tako dolga pot do pomoči, še podaljša,« so si bili enotni svetniki.

Občanke in občani lahko podpišete peticijo za vzpostavitev satelitskega urgentnega centra Ormož, ki jo je mogoče na sedežih občin podpisati še do ponedeljka, 18. marca.