Podjetje JERUZALEM ORMOŽ SAT d.d. PC POLJEDELSTVO, ki različne poljščine goji na več kot 1300-stotih hektarjih obdelovalnih površin, je v letošnji kolobar dodalo še sončnice, ki so na polju ob vhodu v Ormož s svojo lepoto navduševale vse od pozne pomladi, do druge polovice avgusta, ko je prišel čas, da jih tudi požanjejo. Včeraj so jih s prilagojenim žitnim kombajnom poželi v Ormožu, danes žetev poteka v Frankovcih.

Čeprav danes največ sončnic vzgojimo v Evropi, sončnice prvotno izhajajo iz Srednje Amerike, kot gojene rastline pa so bile prvič uporabljene okoli leta 2600 pred našim štetjem na območju Mehike. Sončnice so Evropejci odkrili v Peruju v začetku 16. stoletja. Najprej so dosegle Španijo, do 18. stoletja pa se je gojenje sončnic za olje razmahnilo po vsej Evropi. V sredini 19. stoletja so iz sončnice začeli iztiskati olje in tako je sončnica postala tudi gospodarsko pomembna. Seme sončnice vsebuje od 25 do 53 % kakovostnega olja. Pri nas se je v manjšem obsegu začela sejati konec 19. stoletja, predvsem so jih sejali na robove njiv za okras. Največ površin s sončnicami je bilo po drugi svetovni vojni (okrog 1000 ha), v zadnjih letih pa se površine s sončnicami v Sloveniji gibljejo med 200 in 300 ha. V podjetju Jeruzalem SAT so jih posejali na 16 hektarjih. Od tega bo 8 hektarjev za olje, 8 hektarjev pa za hrano živalim, je povedal Franc Puklavec – vodja PC POLJEDELJSTVO in dodal, da so po hektarju pridelali po 4 tone zrn, za katera bodo po toni iztržili od 300 do 400 evrov.

V podjetju Jeruzalem SAT, Poslovni center Poljedeljstvo pa so letos, razen sončnic, pridelali še vrsto drugih kultur: pšenico, koruzo, hmelj, buče, sojo in oljno ogrščico ter drugo.
Na polju kjer so ob vhodu v mesto letos razveseljevale sončnice, bodo v mesecu marcu začeli graditi novo trgovino. Gre sicer le za okoli 80 arov ob cesti. Kaj bo raslo na preostalem delu zemljišča zaenkrat še ni določeno. Sončnice bodo – tudi že zaradi kolobarja – cvetele na kateri od drugih lokacij, je še povedal Puklavec in pojasnil, da pa bo veliko odvisno tudi od povpraševanja oziroma od cene sončničnih zrn na trgu.