Spravilo sladkorne pese, ki se je letos začelo 14 dni prej, kot običajno, je v teku. Kot je znano, je lani storitev pobiranja pese opravljal hrvaški izvajalec, v letošnjem letu pa storitev opravlja član Zadruge Kooperativa Kristal Emil Šiftar, kar je slovenskih kmetom delo precej olajšalo. Povprečen pridelek se giblje okrog 60 ton pese na hektar. (Zasejanih je bilo blizu 190 hektarjev). Sladkorna stopnja se giblje med 15 in 16 odstotki in je glede na lansko leto nekoliko slabša. Slovenski pridelovalci so imeli velik problem z glivično boleznijo cercosporo, ki povzroči sušenje listov v poletnem času in zaustavlja vegetacijo. V jesenskem času zato pride do ponovne vegetacije rastline, ki pobere rastlini veliko energije in zniža raven sladkorja. Na srečo na naši pesi ni opaziti nadpovprečne gnilobe korena, ki letos predstavlja velik problem v Slavoniji in Vojvodini. Zaradi gnilobe korena nekatere tovarne hrvaškim kmetom že zavračajo peso .
Tovarna sladkorja »Viro« Virovitica bo pri odkupu spoštovala lani dogovorjene cene, vprašanje pa je, kakšne bodo cene v naslednjem letu. Kot je znano, bodo za tono letošnje pese plačali 33 evrov. »To je za 3 evre manj, kot je bilo lani; a bodo kmetje letos razliko nadomestili z večjo količino«, je dejal Mirko Kosi – predsednik Zadruge Kooperativa Kristal.
Sladkorna pesa še vedno ostaja med najbolj donosnimi poljščinami, saj zagotavlja pri sedanjih cenah med 1800 in 1900 evri prihodka na hektar.