Turistično društvo Podgorci je v soboto pripravilo 15.Vincenkovanje s pohodom. Gre za tradicionalno prireditev, ki se je udeležijo mnogi od blizu in daleč. Vremenska napoved ni bila ravno obetavna, potem pa je vreme presenetilo, in težko bi si lahko sploh želeli lepšega januarskega dne, kot je bil minulo soboto. Kljub temu, da je na vincekovo soboto VSE na okrog veliko različnih pohodov, pa se je tudi v Podgorcih zbralo več kot sto pohodnikov, ki so se veselo odpravili na 10 kilometrov dolgo pot po okoliških gričih. Zbirati so se začeli ob 9.uri v Kulturni dvorani v Podgorcih, kjer so plačali štartnino, obenem pa prejeli kozarec, ki ga je bilo treba vzeti s seboj, (ta je namreč še kako služil svojemu namenu na postojankah ob poti). Seveda so organizatorji z različnimi toplimi napitki postregli še pred odhodom na pot in tako poskrbeli, da je prijetno bilo že na štartu. So pa Vincekovi pohodi – kot je bilo videti in slišati, tudi priložnost, ko se srečujejo stari znanci, ki si imajo vedno veliko povedati. Čeprav je letos med pohodniki bilo tudi kar nekaj novih obrazov. Uvodoma je zbrane pozdravila predsednica TD Podgorci Natalija Volmut, še pred odhodom na pot pa so se zbrani ustavili ob brajdah klonov šipona, ki so jih posadili predlani ob priložnosti 40-tega ocenjevanja vin v Podgorcih. Predsednica TD je skrbniku brajd, Janku Mariniču, ki za trto več kot vzorno skrbi, podarila predpasnik; ta pa je zbrane seznanil z deli, ki jih opravi v teku leta.
Tako so pohodniki na pot krenili malo pred deseto. Ta jih je v začetku vodila skozi Podgorce in potem navkreber na Cvetkovski vrh, kjer je pri vinogradniku Jožetu Cvetku bila že PRVA postojanka. Razen dobrega vina, prigrizka, odlične postrežbe in gostoljubja vinogradnika Jožeta Cvetka, je pohodnike 15.Vincekovega pohoda na Cvetkovskem vrhu navdušila tudi več kot 120 let stara cimprača družine Lenarta Hanželiča iz Podgorcev, pa seveda 7 metrov visok razgledni stolp, ki so ga Hanželičevi postavili pred cimpračo in nudi odličen razgled daleč naokrog. Tudi sicer se izpred cimprače, ki stoji na 310 metrov nadmorske višine na idiličnem Cvetkovskem vrhu, daleč vidi, razgledni stolp pa omogoča videti še dlje.
S Cvetkovskega vrha so pohodniki pot nadaljevali skozi Sodince do Vičancev in na Vičanski vrh, kjer so se ustavili pri Antonu Dominku, v nadaljevanju pa potem ob kleti in vinogradu Natalije in Ljuba Volmuta, v Vičancih 72c, kjer jih je že čakala konkretnejša malica in prikaz reza vinske trte, ki so ga izvedli domačini. Po daljšem počitku pa se je vesela druščina odpravila še do vinogradnika Jožeta Ožingerja, potem pa še do Franca Kukovca.
Dokaz, s kakšnim gostoljubjem v Podgorcih spremljajo vincekove pohodnike, pa je tudi njihova pot skozi Sodince. Tradicionalno sta jih pogostila tudi Stanka in Lenart Erhatič, ki sta množico veseljakov počakala kar na avtobusni postaji. Da le ne bodo hodili lačni, še manj pa žejni!
Pohod so zbrani zaključili v Podgorski dvorani, kjer so se za konec okrepčali še s toplo juho in ob zvokih bratov Zamuda. Izvedli so tudi kviz o pohodu ter nagradili najstarejšo pohodnico in pohodnika, stara 82 let. Nagrade pa je bil deležen tudi pohodnik, ki je v Podgorce prišel najdlje, in to iz Trbiža. Lepo je bilo. Pohvaliti je treba organizatorje, ki natančno vedo, kako ustreči še najzahtevnejšemu gostu. V organizacijo pohoda oziroma v delo, da je vse potekalo kot je treba, je bilo vpetih kar 29 požrtvovalnih članov Turističnega društva oziroma marljivih domačinov!

(Naslovna fotografija: Zdravko Munda)