Izobraževanje in ozaveščanje otrok in širše javnosti o pomenu zajtrka in prednostih lokalno pridelane hrane, hkrati pa tudi o pomenu pravilnega ravnanja z odpadki in racionalnega ravnanja z embalažo so ključni cilji letošnjega projekta Tradicionalni slovenski zajtrk, ki se mu je pridružila tudi Osnovna šola SVETI TOMAŽ.
Že tradicionalno tretji petek v novembru so tudi osnovnošolci Osnovne šole SVETI TOMAŽ, kot drugod po Sloveniji, danes zajtrkovali domač kruh, med, maslo, jabolka in mleko. Kot je povedala učiteljica Andreja Kolar, vodja šolske prehrane, so mleko dobili s kmetije Voršič, med sta prispevala sosedov čebelar in Čebelarstvo Plohl; kruh je spekla domačinka Marija Žinko, jabolka pa so si priskrbeli iz sadovnjakov Sadjarstva Meško. Za maslo niso našli domačega ponudnika, zato so ga nabavili pri Pomurskih mlekarnah.

Z učenci OŠ SVETI TOMAŽ je danes zajtrkoval tudi svetnik v Državnem svetu Branko Šumenjak, ki pravi, da si doma z ženo za zajtrk najraje pripravita smuti (smooth), kar predstavlja zdrav, lahek prehransko bogat in osvežujoč napitek in mu daje dovolj energije do malice oziroma zgodnjega kosila. Gotovo pa je takšen tradicionalen zajtrk še boljša izbira za skok v novi dan, je dodal in spomnil na pomen zajtrka kot najpomembnejšega obroka dneva, ki naj bo v čim večji meri sestavljen iz lokalno pridelane hrane. Branko Šumenjak pa je bil navdušen tudi nad pogrinjki, ki so si jih učenci pripravili ter v dekoracijo miz dejansko vložili veliko truda in domiselnosti.

Ravnateljica šole Irma Murad je povedala, da imajo šolarji poleg malice in kosila v šoli možnost tudi sicer zajtrkovati, a se jih za zajtrk v šoli odloča bolj malo.

DSCN0036[1]DSCN0037[1]DSCN0038[1]DSCN0040[1]DSCN0041[1]