V župniji Svetega Miklavža pri Ormožu so danes v počastitev 100. obletnice rojstva in 10. obletnice smrti rojaka dr. Stanka Janežiča, duhovnika, teologa, pesnika in pisatelja pripravili slovesnost, ki je potekala v tamkajšnji cerkvi Svetega Miklavža.

Slovesnost pred blagoslovom spominske plošče in spominske sobe ter svete maše so začeli s kulturnim programom v katerem sta z izbranimi besedami in odlomki iz del dr. Stanka Janežiča nastopili Irena Kumer in Zinka Hauzer, zapel pa je Miklavški oktet pod vodstvom Leona Laha. Po blagoslovu je bila svečana maša, ki so jo darovali mariborski nadškof in metropolit msgr. Alojzij Cvikl, dr.Bogdan Dolenc, duhovnik in profesor pri Katedri za osnovno bogoslovje in dialog na Teološki fakulteti v Ljubljani ter domači župnik Janez Mohorič. Mašni obred je s pesmijo popestril cerkveni zbor, ki so ga za priložnost slovesne maše okrepili s pevci okoliških cerkvenih zborov, pod vodstvom organista Damjana Fekonje.

Maši so razen številnih sorodnikov dr. Stanka Janežiča prisostvovali tudi župan občine Ormož Danijel Vrbnjak, podžupanja Irma Murad, predsednik KS Miklavž pri Ormožu Boštjan Kosajnč, poslanka v DZ Mojca Žnidarič in mnogi Janežičevi sodobniki, ki cenijo njegovo življenjsko delo ter domačini, ki so na svojega rojaka še kako ponosni. Med prisotnimi je bila tudi častna sestra Mateja Mikuš, ki je dr. Janežiča negovala v zadnjih dneh življenja.

Na koncu so se vsem, ki so v pripravo slovesnosti vložili veliko truda in gostom za prisotnost, ter vsem, ki častijo spomin na dr. Stanka Janežiča zahvalili: domači župnik Janez Mohorič, župan občine Ormož Danijel Vrbnjak, ki je naznanil, da bo občina Ormož v novembru v aleji velikih ormoških mož in žena pred ormoških gradom dr. Stanku Janežiču odkrila doprsni kip.
Skupaj s podžupanjo Irmo Murad pa sta nadškofu msgr. Cviklu izročila darilo v zahvalo za darovano mašo. V nadaljevanju je spregovorila dr. Polona Zajec, pranečakinja dr. Janežiča. V imenu vseh sorodnikov se je zahvalila za spominsko slovesnost ter dodala, da pa bo prastric, ki je tudi njej pri študiju literarne zgodovine bil velik vzornik, skozi svoja mnoga dela živel večno. Na koncu se je za spominsko slovesnost v imenu Teološke fakultete zahvalil tudi dr.Bogdan Dolenc.

O dr. Stanku Janežiču

Dr. Stanko Janežič se je rodil 4. avgusta 1920 v župniji Sv. Miklavž pri Ormožu. Mašniško posvečenje je prejel 17. junija 1945 v Zermanu pri Trevisu v Italiji. Svoje duhovniško službovanje je začel med zamejskimi Slovenci v Italiji. Od 1945 do 1950 je bil kaplan v Proseku in Kontovelu, od 1950 do 1954 pa je bil župnijski upravitelj v Ospu in Mačkovljah pri Trstu. Od 1960 do 1969 je bil škofov delegat, vmes tudi kaplan pri Sv. Vincenciju v Trstu (1968-1969). Med tem časom je bil od 1945 do 1954 in od 1962 do 1969 katehet na raznih osnovnih in nižjih srednjih šolah na Tržaškem. V letih 1960-1969 je pridigal pri radijskih mašah za Slovence ter bil duhovni asistent kulturnega kluba slovenskih študentov in Društva slovenskih izobražencev v Trstu.
V življenje je obudil ekumenski zbornik Kraljestvo božje (1957-1968). Leta 1969 se je vrnil v domovino in postal stolni vikar v Mariboru (1969-1970). Leta 1970 je postal honorarni predavatelj na TEOF Maribor, vmes je od 1970-1973 opravljal še službo spirituala v Slomškovem dijaškem semenišču v Mariboru in bil študijski prefekt v mariborskem bogoslovju (1970-1980).
Zelo si je prizadeval za uveljavitev ekumenskega gibanja. V ta namen je leta 1970 začel s sodelavci izdajati ekumenski zbornik V edinosti, ki je nadaljevanje zbornika Kraljestvo božje. V njem je objavil vrsto člankov in razprav. Od 1971 do 1986 je bil član ekumenske komisije ŠKJ, od 1970 do smrti pa tudi član Slovenskega ekumenskega sveta. Od 1970-1987 je bil tudi član DS in ŠPS.
Leta 1980 je postal prodekan TEOF Maribor, 1984 izredni profesor, kar je ostal do leta 1996, ko se je upokojil. Od 1980- 1987 je bil tudi rektor mariborskega bogoslovja. Bil je ustanovitelj in dolgoletni urednik Slomškove založbe v Mariboru (1992-2004). Poleg širokopoteznega ekumenskega delovanja in pisanja se je prof. Janežič močno uveljavil na kulturnem in leposlovnem področju. Izdal je štirinajst pesniških zbirk in trinajst knjig s prozno tematiko (črtice, povesti, pesmi v prozi). Napisal je tudi šmarnice o škofu Slomšku in še druge teološke knjige in knjižice.
Od vrnitve v domovino je bival v Bogoslovnem semenišču ter neutrudno ustvarjal: pisal je prozo in pesmi, urejal zbornik V edinosti ter pisal različne razprave in članke, predvsem s področja ekumenizma. Njegova bibliografija obsega okrog 400 različnih objavljenih del. Za svoje vsestransko duhovniško in ekumensko delovanje je bil leta 1999 odlikovan z imenovanjem za papeškega hišnega prelata. Dr. Janežič je vsakega bližnjega sprejemal z vedrino, bolezni in življenjske križe pa z velikodušnim pogumom. Vsem, ki so ga poznali, je pustil vzgled pristnega pričevalca krščanskega veselja in optimizma.

Spominska plošča se nahaja na vhodu v cerkev Svetega Miklavža:


Spominska soba
se nahaja v zgradbi ob cerkvi. S pomočjo občine Ormož in domače Krajevne skupnosti, ter domačega ljubiteljskega zbiratelja Mirka Fekonje jo je uredila Nevenka Korpič, etnologinja in vodja ormoške enote Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož. V sobi se najde veliko Janežičevih reči, tudi harmonij na katerega je rad zaigral in poletna kapa, ki jo je zelo rad nosil, pa očala, ura in podobno….

Pisateljica HELENA SRNEC je ob 100. obletnici rojstva in 10.obletnici smrti izdala knjigo “STANKO JANEŽIČ – GRADITELJ IN SEJALEC MIRU”. Knjiga prinaša opis in razmišljanja o delih in življenju Stanka Janežiča, prinaša vrsto odlomkov iz njegovih del ter predstavlja pregled njegovega vsestranskega razdajanja.