Na pobudo gibanja Gradimo prihodnost skupaj v Ormož prihaja PRVI Grossmanov festival fantastike in stripa. Trajal bo TRI dni. Vse skupaj pa se začne že ta petek:

Od 18. do 20. oktobra bo v Ormožu potekal PRVI Grossmannov festival fantastike in stripa. Kraj dogodka bo ormoški grad. V treh festivalskih dneh boste lahko uživali v filmskih projekcijah, radijskih igrah, predavanjih, delavnicah, kvizu, družabnih igrah, veliki fantastični tržnici in številnih drugih dogodkih.
Po zdaj že tradicionalnem Grossmannovem festivalu fantastičnega filma in vina je tako Prlekija dobila še festival stripa in fantastike, s tem pa naredila velik korak, da Prlekija dobi status (kot se je izrazil koordinator dogodka Nino Miličić) – fantastične Meke!

PROGRAM DOGAJANJA:

PETEK, 18.10.2019
DELAVNICA IZDELAVE STRIPA
14:00 MLADINSKI CENTER ORMOŽ

OTVORITEV FESTIVALA IN RAZSTAVE IVICE STEVANOVIĆA
18:00 GALERIJA

LUNAČEK – Q&A IN PODPISOVANJE ALBUMOV
18:30 GALERIJA

ZORAN SMILJANIĆ – Q&A PODPISOVANJE
19:00 UNTERHUND

STRIP V ŽIVO: ALAN FORD
20:00 UNTERHUND

KVIZ
21:00 UNTERHUND

RENDEL
23:00 GRAJSKI KINO

KARAOKE
23:55 UNTERHUND

SOBOTA, 19.10.2019
MOJ DEDI JE PADEL Z MARSA
10:00 GRAJSKI KINO

FANTASTIČNA TRŽNICA
11:00 GRAJSKO DVORIŠČE

Mladinski center: BOARDGAMER: CATAN (turnir in delavnica)
12.20

MARKO FANČOVIĆ: JEAN GIRAUD MOEBIUS – ČLOVEK PUŠČAVE
13:00 PREDAVALNICA

ŽELJKO LUKETIĆ: V NEMILOSTI BOGA PANA: ALEJANDRO JODOROWSKY PRED IN PO PEŠČENEM PLANETU
14:00 PREDAVALNICA

PEŠČENI PLANET
15:00 GRAJSKI KINO

PEŠČENI PLANET – JODOROWSKEGA
17:30 GRAJSKI KINO

PEŠČENI PLANET – ZAČETKI (EXTRA CREDITS)
19:10 GRAJSKI KINO

OKROGLA MIZA – DUNE: NEKOČ IN DANES
20:00 PREDAVALNICA

ALEKSANDAR ŽILJAK: AELITA: ZNANSTVENA FANTASTIKA V VRTINCU REVOLUCIJE
22:00 PREDAVALNICA

PLANET VIHARJEV
22:50 GRAJSKI KINO

KONCERT: DEMOLITION GROUP
23:00 UNTERHUND

NEDELJA, 20.10.2019
DELAVNICA IZDELOVANJA STRIPA ZA NAJMLAJŠE – LEGO STRIP
09:00 MLADINSKI CENTER ORMOŽ

OKROGLA MIZA: PREVODI FANTASTIČNE LITERATURE V SLOVENSKI IN HRVAŠKI JEZIK
10:20 PREDAVALNICA

FANTASTIČNA TRŽNICA
11:00 GRAJSKO DVORIŠČE

MILENA BENINI: NI SLEDU O KOVINSKIH BIKINIJIH: FEMINISTIČNE JUNAKINJE ROBERTA E. HOWARDA
13:00 PREDAVALNICA

TOMISLAV BRLEK: POGUBNA ROCK’N’ROLL FANTAZIJA
14:00 PREDAVALNICA

PODCAST V ŽIVO: O.B.O.D.
15:00 PREDAVALNICA

SIMON HABJAN: IGRA PRESTOLOV IN SVETOVNA UREDITEV – JE MEJA MED FANTAZIJO IN REALNOSTJO ŽE IZBRISANA?
16:15 PREDAVALNICA

TAJANA ŠTASNI: RAZSTAVA FILMSKIH KOSTUMOV IN POGOVOR Z USTVARJALKO
17:10 GALERIJA ARHIV

DAVORIN HORAK: HANGAR 7 PREDSTAVLJA: ŽANRSKI CIRKUS V VAŠEM MESTU
18.20

18:20 PREDAVALNICA
ZAKLJUČNA PRIREDITEV
19:10 PREDAVALNICA

Festival tako prinaša vrsto zanimivih aktivnosti. Gotovo pa nekaj novega, za vse generacije. stripovskem delu festivala na obisk prihajajo slovenski stripovski velikan Zoran Smiljanić, eden najvidnejših predstavnikov mlajše generacije striparjev Izar Lunaček in priznani srbski ilustrator, karikaturist in stripar Ivica Stevanović, ki je tudi avtor vizualne podobe festivala. Na ogled bodo razstave izbranih del vseh treh gostov, ki se bodo predstavili tudi na javnih pogovorih. Ob 50. obletnici kultnega Alana Forda bodo številni ljubitelji ekipe TNT prišli na svoj račun ob prav posebnem branju stripa v živo, ki ga bo izvedla ekipa Radia Študent.
V fantastiki namenjenemu delu festivala se obetajo številna zanimiva predavanja eminentnih gostov, kot so legendarna pisateljica znanstvene fantastike Milena Benini, profesor, pisec in urednik Tomislav Brlek, eden najuspešnejših in najplodnejših hrvaških piscevAleksandar Žiljak, novinar in kritik Željko Luketić, pisec in prevajalec Marko Fančović, vodilni hrvaški ZF založnik Davorin Horak ter filozof in novinar Simon Habjan. Poleg Peščenega planeta Franka Herberta, ki bo v središču sobotnega dogajanja, bodo se med temami znašli številni klasiki in ikone, kot so Robert E. Howard, George R. Martin in Jean Giraud – Moebius, čas pa si bomo vzeli tudi za sovjetske ZF filme v obdobju po oktobrski revoluciji.
Ob predavanjih se obetata tudi okrogli mizi o Peščenem planetu in prevajanju fantastične literature v slovenščino in hrvaščino, v katerih bodo poleg naštetih gostov sodelovali tudi priznan filmski kritik Silvestar Mileta, pisatelj, urednik in festivalski organizator Bojan Ekselenski, filmski kritik Igor Harb, pisatelj, založnik in novinar Andrej Ivanuša in številni drugi.
Ljubitelji filma bodo lahko uživali v filmski adaptaciji Peščenega planeta, ki jo je leta 1984 posnel kultni David Lynch, dokumentarcu Peščeni planet Jodorowskega, ki pripoveduje o tem, kako je projekt Dune režiserja Alejandra Jodorowskega postal »najboljši nikoli posnet film«, hrvaški mladinski ZF uspešnici Moj dedi je padel z Marsa, prvem finskem superherojskem filmu Rendel in sovjetski znanstvenofantastični klasiki Planet viharjev.
Festival bo nudil tudi razstavo filmskih kostumov Tajane Štasni, stripovsko delavnico, kviz, turnir v igri Naseljenci otoka Catan, koncert domačih rock legend Demolition Group in podkast v živo, ki ga bo prispeval O.B.O.D.
V soboto in nedeljo bo na grajskem dvorišču potekala Fantastična tržnica s knjigami, stripi, namiznim igrami, figuricami, ploščami. Nadvse festivalske dogodke razen koncerta bo prost vstop.

Festival so omogočili:
Občina Ormož
Grossmann Fantastic Film And Wine Festival
Gradimo prihodnost skupaj
Unterhund
Mladinski center Ormož
Klub ormoških študentov