Turistično društvo Podgorci je bilo PRVO na slovenskih tleh, ki je začelo z ocenjevanjem vina. To tradicijo jim je uspelo kljub mnogim posnemovalcem po državi obdržati do današnjega dne. Ker so v teku let bili tudi težki časi, jim je priskočilo na pomoč Društvo vinogradnikov ljutomersko ormoških goric “Jeruzalem” in tako že vrsto let skupaj prirejajo “Praznik vina in domačih jedi “. Pa ne gre samo za ocenjevanje vin, pač pa tudi za izobraževanje in vzpodbujanje kulture pitja, v kar so s številnimi predavanji v vseh teh letih vložili ogromno truda, je na nocojšnji tiskovni konferenci povedal eden izmed pobudnikov ocenjevanja vin v Podgorcih – Franček Lah, ki pa je tudi idejni oče, da so pred 25 leti prav Podgorčani bili pobudniki, da smo Slovenci dobili avtohtoni vinski kozarec.
Franček Lah je spomnil tudi na Franca Sladnjaka, ki je Podgorskemu Turističnemu društvu predsedoval dolgih 19 let, s svojim dolgoletnim delovanjem – predvsem pa z odličnimi organizatorskimi sposobnostmi pa pripomogel, da je ocenjevanje vin v Podgorcih kmalu preseglo meje domače občine. V glavnem pa je Praznik vina in domačih jedi v Podgorcih v teku let veliko pripomogel k razpoznavnosti kraja, je k temu dodal predsednik KS Podgorci Martin Kukovec.
Predsednica TD Podgorci Natalija Volmut pa je v nadaljevanju predstavila dogajanja v okviru letošnjega – jubilejnega »Praznika vina in domačih jedi«: Vse skupaj se bo začelo z zbiranjem vzorcev vin – in sicer v torek 12.aprila od 17.do 19.ure v Kulturnem domu v Podgorcih, isti dan pa bo zbiranje vzorcev tudi pri Barbari Žličar, na Raičevi ulici 1 v Ormožu.
V soboto, 16.aprila 2016 bo v Kulturnem domu ocenjevanje vin, katerega se lahko udeležijo tudi poznavalci, ki bodo vina ocenjevali vzporedno s strokovno komisijo.
V petek, 6.maja bo v Kulturnem domu potekala »okrogla miza«, kjer bodo aktualnosti na področju vinogradništva in vinarstva predstavili različni strokovnjaki, zvečer, ob 19.uri pa bo svečana proslava ob prazniku vina in domačih jedi.
V soboto, 7.maja ob 19.uri bo še svečana podelitev priznanj za ocenjena vina, kulturni program, vinogradniški ples in pokušnja ocenjenih vin. Na ogled pa bo tudi razstava spominov na 40-letni praznik in razstava domačih jedi.

Komisiji, ki bo ocenjevala vina bo – tako kot vseh 40 let, tudi letos predsedoval enolog Matija Kociper iz Ormoža, razen Kociprove 40-letne zvestobe Podgorskemu ocenjevanju vin, pa organizatorji izpostavljajo tudi vinogradništvo Gorjak iz Stanovna, ki so svoja vina na ocenjevanje v Podgorce prinesli VSAKO leto, vsa 4 desetletja.

Na nocojšnji novinarski konferenci (z leve): Franček Lah – pobudnik prireditve, Natalija Volmut – predsednica TD Podgorci in Martin Kukovec – predsednik KS PODGORCI:DSCN2661[1]