TOREK 22. 3. 2016:

Ob 7.39 smo bili obveščeni o dveh vlomih v garaže in sicer na območju Libanje in Miklavža pri Ormožu.

Ob 22.25 uri smo izven naselja Središče ob Dravi obravnavali prometno nesrečo z udeležbo divjadi. Opravljen je bil ogled ter izdano obvestilo o odstopu.

Ob 05.50 uri smo izven naselja Sv. Tomaž obravnavali prometno nesrečo z udeležbo divjadi. Opravljen je bil ogled ter izdano obvestilo o odstopu.

SREDA 23. 3. 2016:

Ob 16:24 smo na lokalni cesti v Frankovcih obravnavali prometno nesrečo I. kategorije dogodek. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je voznica trčila v srno in si poškodovala vozilo.

Ob 16:30 uri smo na lokalni cesti v naselju Zagorje ustavili voznika mopeda, kateri je vozil brez vozniškega dovoljenja, brez registracije, brez čelade in pod vplivom alkohola. Moped mu je bil zasežen, zoper njega pa bo podan obdolžilni predlog.

Ob 22.55 smo na glavni cesti pri odcepu za Hum obravnavali povoženje divjadi, kjer je voznik osebnega avtomobila trčil v srno. Prav tako smo ob 05.10 na glavni cesti v naselju Loperšice obravnavali povoženje divjadi, kjer je voznik osebnega avtomobila trčil v srno.

Napoved aktivnosti za četrtek, dne 24. 3. 2016:
– Opravljali bomo naloge javne varnosti, prav pa tako bomo ob opravljanju rednih del in nalog opravljali tudi nadzor cestnega prometa.
V prilogi vam pošiljamo tudi nekaj opozoril, glede pokanja z karbidom v času prihajajočih Velikonočnih praznikov.

PRIPRAVILI policisti PP ORMOŽ

POKANJE Z ACETILENOM (KARBIDOM) V ČASU VELIKONOČNIH PRAZNIKOV:

Vsako leto se v času Velikonočnih praznikov srečuje s problematiko, ki je povezana z različnimi napravami, ki jih posamezniki uporabljajo za pokanje.

Pogosto pri tem uporabljajo možnarje ali druga priročna sredstva. V preteklih letih je zaradi tega velikokrat prišlo tudi do hudih in lahkih telesnih poškodb. Največkrat pa se s pokanjem z acetilenom (karbidom) v nočnem času moti javni red in mir. Poleg uporabe karbida in drugih eksplozivnih sredstev, se ob teh praznikih uporabljajo tudi pirotehnični izdelki, ki so lahko ob nestrokovni uporabi izredno nevarni.

Čeprav za uporabo karbida ni posebnih omejitev, razen v nočnem času, je potrebno ponovno opozoriti na pazljivost pri uporabi karbida, kar posebej velja za otroke. Po izkušnjah iz preteklosti se je namreč največ nesreč zgodilo zaradi nepazljivosti ali malomarnosti.

Na podlagi Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkov, ki je bil sprejet v letu 2008, je najpomembnejša novost s področja pirotehnike prepoved prodaje, posesti in uporabe pirotehničnih izdelkov, razreda 2 in 3, katerih glavni učinek je pok (predvsem so to petarde najrazličnejših oblik in moči).

Prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le od 19. do 31. decembra, uporaba teh izdelkov pa je dovoljena le od 26. decembra do 1. januarja, kar pomeni, da teh izdelkov v času med velikonočnimi prazniki ni dovoljeno uporabljati. Policisti bodo v primeru uporabe pirotehnike v nasprotju s predpisi, na podlagi 48. člena Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkov, dosledno izrekali globe v višini od 400 do 1200 €.

Možnarji, katerih uporaba je med Velikonočnimi prazniki v posameznih delih države zelo pogosta, sodijo med orožje, ki ga morajo posamezniki prijaviti in imeti zanj tudi priglasitveni list. Ta orožna listina pa jim ne omogoča pravice do neoviranega nošenja, njihova uporaba pa je možna le v okviru organiziranih javnih prireditev pod pogoji, ki veljajo za izvedbo takšnih zbiranj in kot jih določi upravni organ.

Uporabo karbida in drugih plinskih zmesi za pokanje opredeljuje 11. člen Zakona o varstvu javnega reda in miru. Isti člen tudi določa, da je pokanje med Velikonočnimi prazniki dovoljeno ob pogojih, ki jih zahteva Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih.

Kdor uporablja acetilen (karbid) ali druge plinske zmesi za pokanje in s tem povzroči vznemirjenje ali občutek ogroženosti, se kaznuje z globo 104,32 EUR.

To v praksi pomeni, da policija oseb, ki bodo uporabljali acetilen (karbid) in druge plinske zmesi za pokanje v času Velikonočnih praznikov, če bodo seveda upoštevana vsa varnostna navodila, ki jih predvideva Zakon o eksplozivih, ne bo sankcionirala.

Ni pa dovoljeno pokanje v nočnem času med 22.00 in 06.00 uro, ko se lahko s pokanjem moti mir ali počitek ljudi. V primeru takega motenja miru in počitka ljudi se kršitelj na podlagi 8. člena ZVJRM kaznuje z globo najmanj 83.46 EUR.
slika_velika noc