V Knjižnici Franca Ksavra Meška je v organizaciji Medobčinske zveze prijateljev mladine Ormož  minuli teden potekala  prireditev za ZLATE BRALCE.  Zlati bralci so učenci 9. razreda, ki so vseh 9 let uspešno opravili bralno značko. Gost prireditve je bil fotograf in avtor številnih fotoknjig Ciril Ambrož:

Tudi Medobčinska zveza društev prijateljev mladine ORMOŽ že vrsto let sodeluje v projektu  »Zlata bralka, zlati bralec«, ki poteka  znotraj Društva BRALNA ZNAČKA SLOVENIJE.  V okviru projekta s knjigo obdarijo učence devetih razredov, ki pomeni pohvalo za devetletno sodelovanje oziroma branju za Bralno značko.  Uvodoma je zbrane zlate bralce pozdravila direktorica Knjižnice Milica Šavora, potem pa jih je z izbranimi besedami nagovorila še predsednica Medobčinske zveze društev prijateljev mladine Aleksandra Kociper. Gost prireditve je bil fotograf in avtor številnih fotoknjig Ciril Ambrož, s katerim se je pogovarjala bibliotekarka Marijana Korotaj.

Letos je na 4 osnovnih šolah v občini Ormož ter na osnovnih šolah Središče ob Dravi in Sveti Tomaž skupaj 36 zlatih bralcev.

Vsem devetošolcem v Sloveniji, ki so ves čas osnovne šole brali za bralno značko, so letos podarili delo Tine Bilban Kako razumeti svet: 50 abstraktnih izumov z ilustracijami Ivana Mitrevskega.   Posebnost projekta ZLATI BRALEC –BRALKA je,  da knjig, ki jih podarijo, “ne moreš kar tako kupiti, ampak si jih moraš zaslužiti z branjem”.    Običajno gre za posebne izdaje nagrajenih knjig. Društvo Bralna značka, je  prve knjige iz zbirke Zlata bralka, zlati bralec  devetošolcem podelilo v šolskem letu 2003/2004. Društvo je tako 20 generacijam mladih bralk in bralcev vključno s tekočim šolskim letom podarilo že 340.500 knjig.

 

V državi je letošnje šolsko leto za BRALNO ZNAČKO bralo okrog 140 tisoč šolarjev, nad njimi pa je bdelo 7 tisoč mentorjev, navajajo v društvu.      Da šolar osvoji BRALNO ZNAČKO mora v enem šolskem letu po svoji izbiri prebrati štiri leposlovna dela in eno pesniško zbirko.