Jutri v četrtek, 9. junija se v Ormožu začenjajo prireditve ob 3.občinskem prazniku. Občina Ormož in Javni zavod za turizem, kulturo in šport pripravljajo pester program. Številna dogajanja se bodo zvrstila vse do 22. junija.

Med atraktivnejšimi prireditvami bo letos IZBOR NAJLEPŠEGA STARODBNIKA SLOVENIJE 2022, ki bo organizirana v sodelovanju z Veteransko avto moto zvezo Slovenije. Gre za prireditev, ki bo gotovo ogrela srce ljubiteljem starodobnih vozil in avtomobilskega prestiža.
»Izbor najlepšega starodobnika Slovenije 2022« je edinstvena tovrstna prireditev v Sloveniji, ki je svoj prostor iskala že nekaj let. Postala naj bi tradicionalna, kmalu pa najbrž dobila mednarodno razsežnost,« nam je zaupal Franc Škrjanec – predsednik Društva starodobnih vozil Središče ob Dravi in predsednik Veteranske avto moto zveze Slovenije, ki je tudi pobudnik takšne prireditve v Ormožu.

Ormoški Concours d’ Elegance

Prireditev bo organizirana po vzoru prireditev, ki jih naslavljajo Concours d’ Elegance in veljajo za najbolj prestižne prireditve v svetu avtomobilskih starodobnikov. Največji takšen vsakoletni dogodek poteka na obali italijanskega jezera Como in privabi velik del svetovne elite in vozila, vredna po več milijonov evrov. Takšni žal (zaenkrat) v Ormožu ne bodo na ogled, “bodo pa v konkurenci najbolj edinstveni starodobni avtomobili iz Slovenije in bližnjih držav, ki so jih organizatorji izbrali vnaprej,”obljublja poznavalec Franc Škrjanec.

Pokali za “NAJ STARODOBNIKE”

Prireditev se bo odvijala v okolici gradu in na grajskem dvorišču od 10. ure naprej, pa do 16.30 ure, ko bo štiričlanska mednarodna komisija organizacije SVAMZ razglasila zmagovalce v posameznih kategorijah. Kar bo pomenilo 8 kategorij: klasična eleganca do leta 1960, eleganca in harmonija barv, eleganca notranjosti in instrumentov, urejenost motornega prostora, modernost in igrivost dizajna; »hitri in drzni« – kar pomeni »naj dirkalno vozilo« med vozili, ki so nekoč s predelanimi in dodelanimi motorji sodelovala v avtomobilskih dirkah; in »naj starodobno vozilo« mlajše generacije, ki pa izstopa po posebnih dizajnih. Vsa vozila bodo prejela kovinsko plaketo, zmagovalci pa bodo prejeli steklene pokale.

Najlepšega starodobnika pa bodo imeli možnost izbrati tudi obiskovalci
, in sicer s svojo oddano oceno.

Aktivni bodo tudi šolarji OSNOVNE ŠOLE ORMOŽ

Na prireditvi bo sodelovala tudi Osnovna šola Ormož. Šolarji bodo namreč med dogodkom po svoje risali prisotna vozila in dogajanje, nastala umetniška dela pa nato prodali na dražbi, zaslužek z dražbe bodo namenili v šolski sklad. Šolarji se bodo na prireditvi predstavili tudi s svojimi izdelki go-go avtomobilčkov.