Tudi letošnje MARTINOVANJE v Ormožu je zaznamovalo tekmovanje v kuhanju prleške kisle juhe imenovane »Prleški pisker«. Za tekmovanje so organizatorji – Javni zavod za turizem, kulturo in šport postavili poseben šotor.

Seveda je v šotoru in daleč naokrog na martinovo soboto dišalo že od jutra. Vsaka ekipa se je za kuho dobro pripravila, v glavnem pa so ekipe dale VSE od sebe in se izkazale kot iznajdljive in sposobne v »prleški pisker« nasuti – poleg tradicionalnih dobrot, tudi kaj posebnega – strogo tajnega – kar je končni izdelek naredilo okusnejši in prepričalo komisijo.
Letos je na tekmovanju v kuhanju za »naj prleški pisker« sodelovalo 10 ekip:
Ivan in prijatelji iz Osečine; kar je pomenilo da gre za mednarodno ekipo, nič manj pa potem ni bil mednaroden tudi končni izdelek. Šlo je za slovensko-srbski okus, v katerem pa ni manjkalo simbolike in vidnega dolgoletnega sodelovanja med občino Ormož oziroma Ivanom Babičem in občinari iz Osečine.
Ekipa »Občinski vroči pisker« je bila sestavljena iz občinskih uradnikov in direktorice Občinske uprave. Očitno se spoznajo tudi na kuhanje, predvsem pa na začimbe, ki so bile dodane strogo po občinskih pravilih….
Ekipa Mladi val s Strmca je bila sestavljena iz gurmanov, ki jim ostri okusi niso tuji, gre namreč za prebivalce s hriba, ki so že od nekdaj znani po hribovski trmi, a tudi po dobri volji – ki pomešana ponudi odličen oster okus.
Vražje babe so bile ekipa, ki so že po izgledu bile vražičke. Gotovo, da je vražjega okusa bila tudi njihova kisla juha. Čeprav se na Martinov dan – to ni zdelo nič nenavadnega, kajti VSE naookrog je hitro bilo možno splahniti pekoče grlo.
Gorenjski gavnarji so bili gostujoča ekipa, ki pa se je v Ormožu oziroma v Prlekiji hitro in dobro znašla. Po njihovi juhi sodeč – ne velja, da so Gorenjci skopuški ljudje. Tudi njihov »prleški pisker« je bil bogate vsebine in odličnega okusa.
Ekipa Danijela Vrbnjaka se je znova izkazala. Za njo je namreč že vrsta izkušenj na podobnih tekmovanjih. Kuhali so že na mnogih takšnih prireditvah in s svojo kuho povsod osvajali številna gurmanska srca. Očarali so tudi ocenjevalno komisijo in prejeli kar dve nagradi.
Ekipa Svinska alfa je bila ekipa mladih fantov, ki tako na prvi pogled ne izgledajo ravno kot mojstri kuhalnice. Ampak – videz vara. Izkazali so se kot odlični kuharji, okus njihove kuhe pa je bil poln mladostne navihanosti – vsega je bilo v njihovem piskru: Krompirja celo malo več kot mesa……
Društvo kulinarike na stari način – pacinski gadi mladi in stari: V ekipi gre za medgeneracijsko sodelovanje – tudi v kuhi. Končni izdelek prinaša preplet tradicije z modernejšimi okusi, to pa je tisto, kar je njihovemu piskru dajalo poseben čar.
Ekipa Gasilske zveze Ormož – oziroma gasilci so vedno bili tudi dobri kuharji. Sploh pa, ko je treba kuhati večje količine – za moč, ki je gasilcem pri njihovih dejavnostih še kako potrebna. In to je hrana na katero se tod okrog vedno lahko zanesemo. Ni čudno, da so prav gasilci prepričali komisijo in osvojili PRVO mesto.
Društvo kmečkih žena Ormož pa je bila ekipa, ki gotovo nikoli ne razočara. Njihov pisker je bil za VSE okuse – kar pomeni za družino, kjer so tudi otroci. »Mila materina kuhinja« bi lahko rekli… vedno dišeča, urejena in nežna…

Komisija, ki so jo sestavljali Metka Lešničar, Nada Pignar (predsednica komisije) in Karči Mertik ni imela lahkega dela. Cel dan je bila na preži in opazovala ter ocenjevala potek kuhanja od začetka do konca. Sledila je pokušina jedi, kar pa je seveda bil vrhunec dela komisije.

Tako je komisija prišla do sledečih spoznanj:

Za ČISTOČO IN UREJENOST PROSTORA, kjer so kuhali, je pokal prejela – Ekipa Danijela Vrbnjaka.
Za IZGLED IN UREJENOST ČLANOV EKIPE je pokal prejela ekipa »Občinski vroči pisker«.
Najboljši OKUS JEDI pa je imel, »prleški pisker« ekipe »Gasilska zveza Ormož«.

VSE tri kriterije, kar pomeni: čistočo in urejenost prostora, kjer so kuhali; izgled in urejenost ekipe, ter seveda OKUS jedi – pa so dosegle in tako osvojile pokale, sledeče ekipe:
TRETJE mesto – Društvo kmečkih žena Ormož
DRUGO mesto – Ekipa Danijela Vrbnjaka, in
PRVO mesto – GZ ORMOŽ