V Središču ob Dravi se v teh dneh aktivno pripravljajo na 3. mednarodno pozivno dirko klasičnih dirkalnih motociklov Slovenija Classic TT 2018, ki ga letos združujejo s kulinaričnim dogodkom “Okusi starih časov – hladetina in presvuršt dobra kot nekoč«. Dogajanja so predstavili na novinarski konferenci:

3. mednarodna pozivna dirka klasičnih dirkalnih motociklov Slovenija Classic TT 2018 bo po ulicah Središča ob Dravi potekala v soboto, 19. in v nedeljo 20.maja. Dirko pod okriljem AMZS (Avtomoto zveze Slovenije) organizira Sekcija Avto moto šport pri Društvu starih vozil Središče ob Dravi. Na pomoč pri organizaciji pa bodo, razen domače občine priskočila vsa društva v kraju, kar pomeni, da bo okrog dirke dejavnih najmanj 100 občanov.
Vse skupaj se bo začelo v soboto, 19.maja popoldne, ko bodo v času od 14.30 do 17.30 že potekale TRI dirke. In v nedeljo 20.maja, ko se bo v času 8.45 do 16.30 odvilo ŠEST dirk.
»Moram poudariti, da je to dirka po mednarodnem pravilniku in to po posebnem pravilniku, ki je narejen za našo dirko v Središču ob Dravi ter je bil narejen v sodelovanju s Fundacijo »Mednarodna motoristična Evropa«, je povedal Franc Škrjanec – predsednik Društva starodbnih vozil Središče ob Dravi in dodal, da bo proga dolga 1265 metrov. Sodelovalo bo okrog 60 dirkačev. Kot pravi Škrjanec, bo tudi letos veliko tekmovalcev iz tujine, razen tistih iz sosednjih držav, so letos prijave tudi iz Francije, iz Severnega dela Nemčije; kar pomeni, da je dirka vse odmevnejša in zanimiva. Dirka je uvrščena tudi v državni koledar dirk pri AMZS in je edina ulična v Sloveniji ter ima potrebno mednarodno licenco tako za organizacijo kot progo.

Bogat spremljevalni program

Razen šestih dirk v katerih bodo tekmovalna vozila razdeljena na 9 kategorij, pa organizatorji pripravljajo tudi bogat spremljevalni program: poleg predvojnih motociklov “Vintage”, se bo predstavil evropski prvak med prikoličarji Milan Špendala in njegov angleški sovoznik Petra Hilla, predstavili se bodo člani avtokluba Street Race Teama iz Murske Sobote, Študenti iz mariborske fakultete za strojništvo bodo predstavili FORMULO ŠTUDENT, domačin JAKL bo predstavil svoje vozilo KTM X-BOW, TC; Rok Bagoroš – profesionalni slovenski stunt voznik bo navduševal s svojim stunt showom. Prireditve pa se bo kot gost udeležil tudi bivši udeleženec Pariz-Dakarja, legenda Miran Stanovnik.

Ob dirkah motociklov še hladetina in presvuršt

To pa še ni vse kar se bo konec tedna (19.in 20.maja) dogajalo v Središču ob Dravi. Namreč v nedeljo tradicionalno na BINKOŠTNI DAN, bo potekal tudi praznik hladetine in presvuršta, ki letos poteka pod naslovom OKUSI STARI ČASOV – HLADETNA IN PRESVURŠT DOBRA KOT NEKOČ.
Novost letošnjega praznika, ki je osmi zapovrstjo je ocenjevanje presvurštov. Kot je povedal Slavko Perc – predsednik Združenja rejcev prašičev bo ocenjevanje v prostorih OLJARNE v Središču ob Dravi potekalo v četrtek, 10.maja. Vzorce je na ocenjevanje potrebno prinesti v sredo, 9.maja od 7.do 15.ure ali v četrtek, 10.maja od 7.do 8.30 ure. Vse informacije pa so na voljo tudi na telefonski številki 031 284 702.
Presvuršte bosta ocenjevali 2 komisiji: strokovna in komisija potrošnikov. Rezultate pa bodo objavili v nedeljo, ko bo ob cerkvi na Grabah ob 9.uri uvodna prireditev v 8.praznik »Presvuršta in hladetine«. Ob 11.uri pa se dogajanje seli v prostore OLJARNE Središče ob Dravi (Ljutomerska c. 4), kjer bo razstava in degustacija ocenjenih presvurštov in ostalih dobrot, ki jih nudijo v Oljarni.
Dogodek OKUSI STARH ČASOV je vključen tudi v Teden vseživljenjskega učenja, ki poteka pod okriljem Ljudske univerze Ormož.

VEČ V ODDAJI UTRIP ORMOŽA, 10. maja ob 20.uri.