V današnjem sporočilu za javnost so zapisali:

“V torek, 26. aprila smo se prebudili v hladno jutro, ki je povzročilo pozebo vinogradov. Kot smo opazili so se temperature naglo spustile okrog 3. ure zjutraj in padle pod -1,6 stopinj Celzija in vse do -4,0 stopinje Celzija. Slednje je povzročilo hujšo zmrzal na nižje ležečih in zaprtih vinorodnih legah, kjer je povzročena škoda tudi do 100%. Brez škode pa niso odnesli tudi posamezni vinogradi na višje ležečih vinorodnih legah, saj dejansko ni vinograda, kjer ne bi bile vidne posledice zmrzali.
slika_P&F_zmrzal_2
Ocenjujemo, da je nastala škoda v naših vinogradih med 13 – 15%, kar pomeni izpad pridelka med 500 – 570 tonami grozdja. Hkrati pa nas skrbi, kaj se bo zgodilo z vinogradi, ki so huje prizadeti, saj bo pozeba imela vpliv na vzgojo rodnega lesa in posledično rodnost v prihodnjih letih. Posledice zmrzali pri naših kooperantih so še večje in sicer ocenjujemo, da je škode v povprečju preko 25%. Marsikateri vinogradnik je v celoti ostal brez pridelka.

Sreča v nesreči je, da včerajšnje sneženje ni povzročilo dodatne škode. Bali smo se, da bo zaradi snežne odeje jutranji mraz še hujši kot v torek, a je k sreči noč ostala oblačna, kar je preprečilo padec temperatur, ki bi se zgodil ob morebitni razjasnitvi.”
slika_zmrzal_3

Fotografije: P&F Jeruzalem