Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož je ob mednarodnem muzejskem dnevu pripravil prireditev, ki je bila še ena v nizu zanimivih muzejskih doživetij v Ormožu:

Prvi del svečanosti je predstavljal predstavitev slike Žalostna Mati Božja, ki je leta 1786 – kar pomeni pred 230 leti bila prenesena iz ukinjenega frančiškanskega samostana v  Ormožu v frančiškansko cerkev Svetega Janeza Krsnika v Varaždin. Poznavalci  zgodovine Ormoža vedo, da je frančiškanski samostan v Ormožu obstajal že leta 1495. Slika pa je najverjetneje nastala v začetku 18.stoletja, okrog leta 1735. in je delo Franza Antona Pachmayerja.  Gre za olje na platnu v velikosti 220 x 156 cm. Značilnost slike je  s pozlačenim trakom poudarjena obroba plašča in obleka Matere Božje. Slika v originalu bo v galeriji ormoškega gradu na ogled do konca septembra, potem pa bo na njenem mestu na ogled kopija.

Zbrane na svečanosti so pozdravili direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož dr. Aleksander Lorenčič, vodja ormoške enota muzeja Nevenka Korpič  ter župan Alojz Sok. Od gostov iz Varaždina pa Vesna Pascuttini Juraga iz Ministrstva za kulturo RH in fra Marko Malović – frančiškanski guardian.

DSC01762

Drugi del slovesnosti je bil predstavitev glasbenega avtomata, ki se je nekoč davno nahajal v gostilni Mahorič na Ptuju.  Je last darovalca Marka Sluge, ki je že leta 2003 Pokrajinskemu muzeju Ptuj Ormož podaril obsežno donacijo pohištva,  ur, drobnih premetov in slik iz 19.stoletja.
DSC01766

DSC01767

Zbirka Marka Sluge v ormoškem gradu, pa tudi glasbeni avtomat, je  v Ormožu stalna zbirka,   ki si jo lahko ogledate kdaj koli v okviru odpiralnega časa muzeja.  Marko Sluga pa bo več o svoji zbirateljski poti in donaciji svoje zbirke muzeju Ptuj Ormož, povedal v ponedeljkovi oddaji MED NAMI POVEDANO ob 20.uri na našem programu.
DSC01768

DSC01769

DSC01770

Prispevek s slovesnosti bo v oddaji UTRIP ORMOŽA nocoj ob 20. uri. (Ponovitve oddaje UTRIP ORMOŽA so v petek ob 10. in 16 uri, v soboto ob 18. uri in v nedeljo ob 11. in 18. uri; oddajo pa si lahko ogledate tudi na programu SIP TV v petek ob 21.00 uri,  ter v okviru programa PeTV.)