Razen domačinov, jih najbrž ni veliko, ki bi vedeli, da je 86 letni Joško Hlebec iz Lačavesi, še en svojevrsten umetnik na Kogu, ki, morda po krivici, ostaja v senci mnogih ostalih danosti s katerimi se lahko pohvali Kog z okolico.
Pa ne gre samo za odlična vina in vinogradnike, ki so s svojimi odličnimi vini že davno presegli meje domače grude, pač pa tudi za nemalo velikih osebnosti, ki so ime KOG tako ali drugače ponesli v svet.
Joško Hlebec s svojimi številnimi rezbarijami in izdelki iz lesa ostaja skromen, razstavišče njegovih del pa je okolica njegove hiše in notranjost hiše, ki je prepolna različnih del iz lesa, pa tudi nekaj kovaških del se najde in keramike.
Joško ima zanimivo življenjsko zgodbo, za marsikatero delo je poprijel v teku življenja, spretnosti obdelave lesa se je bil primoran naučiti že v mladih letih.
V zadnjih letih je marsikaj ustvaril na željo vnukinje, ponosno pove Joško in dodaja, »vedno je imela kakšno zanimivo idejo ali našla kakšen kos lesa, ki sem ga obdelal po njeni želji«. Joško ima sicer pet otrok, z ženo pa sta se po več kot petdeset letih skupnega življenja ločila. »Žena je vedela kaj lepo narisati, kar sem potem izdolbel v les«, je dejal. Po operacijah je pet let prebil v ormoškem domu starejših občanov, predvsem v času zim, topli meseci pa ga seveda vedno potegnejo nazaj domov, kjer mu je najlepše, še posebej sedaj, ko je spet zdrav.

Poznavalci bi njegovim delom najbrž rekli naiva, v katero je vtakna bogata domišljija iz sveta preprostega kmečkega človeka, klenega Kogovčana. Laik v bistvu težko presodi za kakšen les gre in kakšni so materiali, ki jih za svoje ustvarjanje uporabi Joško Hlebec, a videti je, da v umetnino spremeni tudi vsak košček odpadnega lesa, pa naj gre za korenine dreves, za štore, stare sode, običajno desko ali karkoli že, kar se najde lesenega. Njegove ročno izdelane mize in stoli so danes tudi del opreme v Košarkini hiši v centru Koga.

K Jošku Hlebcu v Lačaves 28a smo se odpravili na pobudo Rajka Topolovca, znanega zgodovinarja, izumitelja in pisatelja. Rajko Topolovec je edin tistih, ki Hlebčevo delo gledajo z očmi poznavalca in s čutom za naivno umetnost, sploh pa – po Topolovčevi knjigi VESMEšTER sodeč, s čutom do nekoga, ki so mu dani številni talenti, za ustvarjanje pa mu ni žal ne časa, ne denarja.

Srečanju sošolcev Rajka Topolovca, ki šteje 84 let, in Joška Hlebca, ki dobro nosi svojih 86 let, se je pridružil še en klen Kogovčan, ki jih šteje 88 – Viktor Munda. Munda je zbiratelj in doma skriva kar nekaj zakladov tehnične dediščine, ki jih je Rajko Topolovec tudi opisal v svoji knjigi VESMEšTER. »Gre za posebno generacijo, rojenih v tridesetih letih prejšnjega stoletja, ki je bila vedno iznajdljiva in prilagodljiva«, je poudaril Munda.

Joškove umetnine pa imajo tudi uporabno vrednost, smo se vsi skupaj prepričali: na koncu obiska smo namreč sedli za eno izmed njegovih ročno izdelanih miz, Joško nas, po lepi stari Kogovski navadi, ni pozabil tudi primerno pogostiti…

VEČ v oddaji UTRIP ORMOŽA, 11.marca 2021 ob 20.uri.

Utrinki: