Facebook skupina slovenskih »kvačkaric« si je letos zadala posebno nalogo: na pobudo slovenjgradčanke Jadranke Smiljić bodo kvačkale grbe slovenskih občin. To pomeni 212 grbov. Grb občine Središče ob Dravi bo nakvačkala Beti Tomašič iz Obreža:

Beti Tomašič iz Obreža 125 od vseh ročnih del najrajši kvačka. Nič čudnega torej, da se je z veseljem priključila vseslovenski akciji – kvačkanju grbov občin. Pobudnica zanimive akcije je sicer Slovenjgradčanka Jadranka Smiljič, ki si je zadala cilj, da se slovenske kvačkarice s projektom vseh 212-tih nakvačkanih občinskih grbov vpišejo v Guniessovo knjigo rekordov. Ker je Beti doma v Obrežu, bo nakvačkala grb občine Središče ob Dravi.
Beti se tako rada priključi kamorkoli, kjer se delajo ročna dela, še posebej kjer se ustvarja s kvačko, tako je vključena tudi v skupino, ki se ukvarja z ročnimi deli v okviru LJUDSKE UNIVERZE ORMOŽ in deluje pod mentorstvom Ljube Fišer. »Zaradi covid-razmer se članice trenutno ne srečujejo, a delujejo preko zooma«, je pojasnila Beti, ki pravi, da se pa tudi na tak način naučijo veliko novega. V tem času pa se tudi ona že pripravlja na kvačkanje grba. Natančna navodila s strani snovalke projekta Jadranke Smiljič, še čaka, saj bi slovenske kvačkarice z delom začele šele 17. septembra.
GRB vsake občine bo velik 140 krat 180 centimetrov. To pomeni za vsako okoli 100 ur dela in približno 2,5 kilograma volne, kar znese približno 19 tisoč metrov. Načrt je tak, da jih bodo skvačkale iz slovenske volne, ki jo izdeluje tovarna v Majšperku.Za finančno pomoč pa zaprosile župane svoje domače občine.

»Gre torej za največji slovenski kvačkarski izziv, ki bi naj bil vpisan v Gunessovi knjigo rekordov – ena država, 212 občin, 212 grbov, 212 kvačkaric in ena Slovenija«, s ponosom pove 42 letna Beti, ki je sicer mati dveh otrok: sina Timoteja, dijaka na Srednji strojni šoli na Ptuju in hčerke Teje, ki obiskuje prvi letnik predšolske vzgoje v Ormožu. Beti je doma iz Lendave, po poklicu je šivilja in vse do stečaja je bila zaposlena v murskosoboški Muri. Pozneje je bila zaposlena kot natakarica na Ptuju, kjer pa je spoznala partnerja Bojana, ki je drugače doma z Hajdine. Usoda je nanesla, da sta kupila hišo v Obrežu, kamor sta se z družino preselila leta 2010. Bojan je zaposlen v Talumu, Beti je gospodinja. Dela ji tako v lepo urejeni hiši in okrog nje ne zmanjka, obdeluje trudi vrt – najrajši pa seveda poprime za kvačko, in kot je dejala, že komaj čaka, da bo začela kvačkati grb občine Središče ob Dravi, kjer je sedaj njen dom.
VEČ v oddaji UTRIP ORMOŽA, 11. marca 2021 ob 20.uri.