Ob drugi obletnici poučevanja slovenščine v obmejnih osnovnih šolah Hrvaške, je danes Ormož obiskalo čez sto učencev osnovnih šol v Varaždinski županiji.
V projektu sodeluje 15 osnovnih šol ob meji tako na slovenski kot hrvaški strani, in sicer: Osnovna šola Videm pri Ptuju, ki je koordinatorica projekta, ter OŠ Velika Nedelja, OŠ Miklavž pri Ormožu, OŠ Središče ob Dravi, OŠ Cirkulane-Zavrč, OŠ Ivanjkovci in naslednje šole iz Varaždinske županije: OŠ  Breznički Hum, OŠ Lepoglava, OŠ Bisag, OŠ Klenovnik, OŠ Cestica, OŠ Varaždinske Toplice, OŠ Jalžabet, OŠ Višnjica, OŠ Cvetlin, OŠ Petrijanec, OŠ Donja Voća, OŠ Ivanec.

Poučevanje slovenščine na osnovnih šolah v Varaždinski županiji se je pričelo v šolskem letu 2012/13. Priprave so sicer potekale že nekaj let pred tem. Projekt pa teče na pobudo  varaždinskih Slovencev s podporo Republike Slovenije, varaždinske županijske šolske oblasti, Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu ter slovenskega šolskega ministrstva.
“Ta projekt je odlična priložnost, da hrvaškim učencem približamo slovenski jezik in slovensko kulturo, obenem pa razširimo in poglobimo sodelovanje slovenskih šol s šolami v sosednji Hrvaški,” je danes zbranim v Ormožu povedala Helena Šegula, ravnateljica Osnovne šole Videm in koordinatorica projekta učenja slovenskega jezika in kulture na obmejnih osnovnih šolah v Varaždinski županiji.
Osnovnošolce Varaždinske županije in njihove spremljevalce so v Ormožu gostile učiteljice slovenskega jezika na sodelujočih šolah v Sloveniji, ki pa odhajajo slovenščino poučevat tudi na osnovne šole čez mejo.
Med ostalimi odgovornimi za projekt poučevanja slovenščine čez mejo, je mlade Hrvate pozdravil tudi župan občine Ormož Alojz Sok, ki je poskrbel, da so obiskovalci glede na Miklavževo bili tudi primerno obdarjeni. V svojem pozdravnem nagovoru se je pridružil razmišljanju koordinatorice projekta Helene Šegula in obiskovalcem zaželel prijetno počutje v Ormožu.
Skupinska slika na grajkem dvorišču:DSCN0091[1]
Osnovnošolci od prvega do osmega razreda so se potem razdelili na dve skupini.
Starejši (od petega do osmega razreda) so se odpravili v belo dvorano Grajske pristave, kjer so jim organizatorji pripravili srečanje s slovenskim mladinskim pisateljem Slavkom Preglom. Po končanem pogovoru s pisateljem pa so si ogledali še muzejsko zbirko in Knjižnico Franca Ksavra Meška. Osmošolci pa odšli tudi na predstavitev in ogled Gimnazije Ormož.
Učenci nižjih razredov so med tem uživali v Viteški dvorani, kjer so zanje pripravili pravljično urico s knjižničarko Leonido Šumenjak, potem pa uživali v delavnicah, ki so jih zanje pripravili v Pokrajinskem muzeju Ptuj – Ormož.
Vmes pa je seveda bila tudi malica za vse.