S pomočjo družine ter prijateljev in znancev sta zakonca Carmen in Boštjan Prijol včeraj na svoji JASI RADOSTI v kraju Stanovno 10, pripravila srečanje konj in kočijažev, ter blagoslov obnovljenega spomenika globoko v gozdu, dober kilometer od JASE RADOSTI, ki sta ga Joško Prijol (Boštjanov oče) in Jože Rajh z Runča, s pomočjo vaščanov obnovila leta 2005 in sicer v spomin vaškim možem in fantom, ki so pred 74. leti, ob koncu II.svetovne vojne, na tem mestu več dni skrivali živino in konje pred okupatorjem.
»Jasa radosti« sta zakonca poimenovala prelep prostor sredi njiv in gozdov, ga opremila z na novo zgrajenim nadstreškom, ki spominja na ogromen skedenj, s šankom, kuhinjo in sanitarijami ter z vsemi ostalimi objekti ter terenom, ki služi množičnim druženjem: poroke, piknike, športne dejavnosti in podobno…

Višek včerajšnjega druženja oziroma slovesnosti je bil obisk predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki je s seboj, razen ostalega spremstva, pripeljal tudi sina. Prisotna pa sta bila župan občine Ormož Danijel Vrbnjak in župan občine Središče ob Dravi Jurij Borko ter vrsta gostov in domačinov. Posebna atrakcija so bili tudi številni konji in kočije, saj se je na srečanje odzvala vrsta Konjeniških klubov, oziroma ljubiteljev konj: Konjeniško društvo Središče ob Dravi, Društvo »Kočijaž« Loperšice, Konjeniški klub »Galoper« Obrež, Prleško konjeniško društvo, Društvo »Ranč LASO«, Konjeniški klub BORL, Slovenjegoriška konjenica, Međimurski konjari, Društvo »Konj moj prijatelj« Zelendvor in Konjeniški klub »Medljan« Izola.


Vse skupaj se je začelo ob 10.uri, ko so se zbrani najprej peš, s konji ali s kočijami odpravili do spomenika II.svetovne vojne, globoko v gozdu. Ob spomeniku je zbrane najprej pozdravila gostiteljica Carmen Prijol; zgodovino oziroma dogajanja ob koncu II.svetovne vojne na mestu spomenika v gozdu, pa je predstavila Dragica Prijol. Spomenik je blagoslovil Svetinjski župnik Jožef Rainer, zapel je oktet »Mladi veseljaki«.

Potem so se zbrani vrnili na lokacijo JASE RADOSTI, kjer jih je s svojim nastopom dočakala LJUDSKA GODBA Ivanjkovci, sledil pa je kulturni program z nagovori. Razen gostiteljice Carmen Prijol, so zbrane pozdravili župan občine Ormož Danijel Vrbnjak, ki navdušenja nad dogodkom ni skrival, družini Prijol in vsem, ki skrbijo za spomenik, a tudi za možnost tovrstnih druženj, je čestital ter izrazel veselje, da se je dogodka udeležil tudi predsednik RS. Spregovoril je še predsednik domačega TKD Ivanjkovci Mihael Črešnjevec, ki je zbranim zaželel dobro počutje in jih povabil, naj se še vračajo ter se naužijejo lepot, ki jih ponuja pristna narava tod okrog. Slavnostni govornik je bil predsednik RS Borut Pahor, ki je v svojem nagovoru izrazil hvaležnost družini Prijol in vsem, ki negujejo tradicijo ohranjanja spomina na dogodke II.svetovne vojne. Gre namreč za spoštovanje zgodovine, ki se je ne da izbrisati in ostaja poglavje, ki je še vedno vpeto v našo sedanjost, a tudi v prihodnost. Povedal pa je tudi, zakaj se je udeležil tega dogodka: …tudi zato, ker so za obeležje v gozdu poskrbeli domačini sami, brez pomoči države, ki je sicer dolžna skrbeti zanje.
Zapeli so še člani okteta »Mladi veseljaki«, sledilo pa je druženje in skupno kosilo. Družina Prijol je namreč vse prisotne pogostila s številnimi dobrotami, in kot je povedala »gazdarica« Dragica (Boštjanova mama in tašča koordinatorice dogodka Carmen Prijol), so za slastno pecivo poskrbele krajanke oziroma domačinke. Za glasbo s plesom sta v nadaljevanju popoldneva poskrbela Damjan Štibler s pevko.

Tako oba župana kot predsednik so se med zbranimi zadržali še kar nekaj časa. Predsednik se je odpravil med konjare oziroma kočijaže, se z veseljem fotografiral z vsemi, spraševal, odgovarjal na vprašanja in se poveselil v preprostosti tako zbranih kot neokrnjene narave.

VEČ v oddaji UTRIP ORMOŽA, 30. maja 2019 ob 20.uri.