ROKOMET:
Ormožani v izbrani vrsti uspešni še v Avstriji

Po pet dnevnih pripravah v Slovenj Gradcu se je reprezentanca letnikov 1996 in mlajših čez vikend podala v Barnbach na dve pripravljalni tekmi proti sovrstnikom iz Avstrije, ki bodo prav tako čez dober teden pričeli z nastopi na Olimpijskem festivalu evropske mladine v Utrechtu. Ekipa trenerja Saše Prapotnika in Uroša Krstiča je dosegla dve novi zmagi. V prvi tekmi je Slovenija lažje kot kaže končen izid slavila s 30 : 29 (15 : 15). Po dobri igri v 2. polčasu je naša izbrana vrsta v 45. minuti že vodila s 27 : 18, vendar je gostiteljem v zaključku tekme uspelo precej omiliti poraz. Zmaga Slovenije v nobenem primeru ni bila ogrožena. Na drugem srečanju so domačini bili precej trši oreh (30 : 28, 14 : 12), katerega so Slovenci zlomili šele v 2. polčasu. V 42. minuti je Avstrija izenačila na 19 : 19, devet minut kasneje je Luka Kikanovič zadel za vodstvo s 27 : 23. Ob tem rezultatu so slovenski rokometaši v pičlih 40 sekundah zapravili štiri izjemne priložnosti – dva zicerja in njuna odbitka ter tako omogočili Avstriji, da ublaži poraz. Naša izbrana vrsta, ki se bo v torek 9. julija zbrala v Ljubljani na predstavitvi udeležencev za OFEM in nato v sredo 10. ter četrtek 11. julija nadaljevala s pripravami v Gorišnici, je tekmi v Barnbachu odigrala brez poškodovanega kapetana Jaka Malusa, ki je staknil poškodbo gležnja. Ormožana v dresu reprezentance sta odigrala solidno, vendar sta sposobna še bistveno več. Miha Kolmančič je odlično kot organizator vodil igro Slovenije, vendar se mu je poznala utrujenost pri zaključnih metih v čistih priložnostih (met 2/5). Rok Cvetko je po običaju bil nosilec igre v obrambi, je pa prvi strelec zaključnega turnirja za kadete še nekoliko zadržan v napadu. Na pot v Utrecht ekipa Slovenije z avtobusom krene v petek 12. julija ob 16. uri iz Ljubljane.

Slovenija U-17 (letniki 1996 in mlajši). V ponedeljek 15. julija gre zares. Prvo tekmo Slovenci igrajo z Norvežani.

Slovenija: Kastelic 16 obramb, Urbič 18 obramb; Velkavrh 3, Stojnič 4, Husar 3, Kavčič 4, Grošelj, Kikanovič 13, Janc 10, Prevolnik 2, O. Cvetko 1, Malus, Beđeti 2, Kolmančič 2, Marguč 14, C. Cvetko 2.

Slovenija je v Avstriji dvakrat slavila. Omeniti je potrebno, da so Avstrijci imeli veliko pomoč s strani sodnikov, zato končna rezultata nista sploh realna. V normalnih okoliščinah je Slovenija boljša za deset zadetkov.

IZJAVI:
Goran Debelak (pomočnik trenerja): V Slovenj Gradcu smo opravili 8 treningov, enega smo zaradi prevelike utrujenosti enostavno morali izpustiti. Večina fantov se je namreč prvič soočila z dvema treningoma na dan. Imeli smo tudi odlično podporo v Mitji Bračiču in trenerju vratarjev Luki Kisovcu, ki je formo Kastelica in Urbiča glede na tekmi na Hrvaškem pred 14 dnevi dvignil še na višji nivo. Ob treningih smo preko video materiala spoznali Norveško in Nemčijo, Hrvaško poznamo iz minulih petih tekem v zadnjih šestih mesecih. V Avstriji smo ponudili minutažo vsem igralcem, ki odpotujejo v Utrecht. V Gorišnici bomo pred potjo na Nizozemsko opravili še tri treninge.

Miha Kolmančič (Jeruzalem): Avstrijci so se izkazali kot konkurenčen nasprotnik in tekmi sta koristili svojemu namenu. Priprave v Slovenj Gradcu so bile zelo naporne. Praktično smo samo trenirali, jedli in spali. Na prvega nasprotnika Norveško se bomo dobro pripravili. Prva tekma na turniru je najpomembnejša. Smo ekipa, ki se je sposobna uvrstiti v polfinale in v boj za medalje.

Urh Kastelic (Celje PL): Po rezultatih Avstrije na minulih tekmah proti Norveški smo pričakovali lažjo pot do zmag v Barnbachu. Vratarski treningi v Slovenj Gradcu so koristili, saj sma z Žigom Urbičem ob pomoči Luke Kisovca odpravila še nekaj pomanjkljivosti. Z obrambami v Avstriji sma oba zadovoljna, saj sva na obeh tekmah skupaj zbrala 34 obramb, kar je v povprečju 17 obramb na tekmo. V Utrechtu bomo šli od tekme do tekme in poskušali na vsaki zmagati. Menim, da smo tega sposobni.

Rok Cvetko celjski poleg Miha Kolmančiča dirigira igri izbrane vrste.