Od včeraj imamo v Ormožu električno polnilnico za električne avtomobile, skuterje ali električna kolesa. Nova polnilnica je nameščena ob Domu društev na Ljutomerski cesti 30.

V okviru projekta Učinkovita in sonaravna raba energije v UE Ormož ali krajše SON-ENER je podjetje Opsen d.o.o. s partnerjem Območno obrtno – podjetniško zbornico Ormož ob Domu društev v Ormožu postavilo prostostoječo ELEKTRO-polnilnico z dvema mestoma, za hitro polnjenje avtomobilov. Gre za projekt »Elektrika ključ trajnostnega razvoja« v okviru katerega so v podjetju OPSEN odprli tudi eno delovno mesto za polni delovni čas ter pripravili vrsto izobraževanj in svetovanj s področja učinkovite in sonaravne rabe energije. Vrednost projekta je nekaj čez 48 tisoč evrov, od tega si je podjetje v okviru razpisa Lokalne akcijske skupine (LAS) UE ORMOŽ pridobilo 34 tisoč evrov evropskih sredstev.

Elektrika je tista alternativa nafti, na katero stavi avtomobilska industrija pri iskanju alternativnih virov za mobilnost. Tako je električna polnilnica za Ormož oziroma za lastnike električnih avtomobilov velika pridobitev, pove direktor podjetja OPSEN Davorin Korpar in pojasni, da gre za srednje hitro polnilnico z močjo 22 KW, kar pomeni, da srednje velik avtomobil polni uro do uro in 20 minut.

Podatki kažejo, da je vse več vozil na električni pogon. Številke kažejo, da kupcev očitno ne ovirata niti omejen doseg,niti visoka cena električnih vozil. Še leta 2015 so v Sloveniji prodali 446 električnih in hibridnih avtomobilov, leta 2016 – 581 in leta 2017 že 1498, kar je okoli dva odstotka celotne avtomobilske prodaje.

Še v aprila letošnje leto je v Sloveniji bilo 295 polnilnic za električna vozila s skupaj 758 priključki. Gotovo pa sta še 2 priključka v Ormožu več kot dobrodošla. »Načeloma so polnilnice za električne avtomobile enakomerno razporejene po vsej državi, skoraj na vsakih 50 kilometrov se že najde polnilnica …«, pravijo poznavalci razmer. Po tem merilu sodi Slovenija med najbolje opremljene države v EU.

Ker je cena električnih avtomobilov zaenkrat še nekoliko višja od cene »klasičnih«, države, med njimi je tudi Slovenija, nakup spodbujajo s subvencijami in drugimi ugodnostmi. Subvencije podeljuje Eko sklad, trenutno pa sta za naložbe v okolju prijazna vozila odprta razpis za kredit ter razpis za nepovratna sredstva.

Polnjenje električnih jeklenih konjičkov je trenutno brezplačno. Tako bo tudi ostalo naslednja 4 leta.