Središče ob Dravi, 12.06.2011

V Središču ob Dravi so včeraj ( nedelja) praznovali 60.letnico delovanja Društva za telesno vzgojo PARTIZAN, ki je naslednik društva „Dravski SOKOL“, ki pa je v Središču bilo ustanovljeno pred 100 leti.
Društvo za telesno vzgojo PARTIZAN še danes aktivno deluje in Središčanom skozi vse leto ponuja številne rekreativne možnosti. Ob častitljivi obletnici so v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Ptuj-Ormož na ogled postavili razstavo, ki predstavlja delovanje obeh društev skozi stoletje.
Razstava je na ogled v središki – danes večnamenski – dvorani, ki je na pobudo Društva „Dravski Sokol“ bila zgrajena leta 1926 in se še vedno imenuje SOKOLANA.
Skozi stoletje se je skozi vrste „Sokolov“ in pozneje društva „Partizan“ izmenjalo tisoče mladih Središčanov, med njimi pa je v tridestih letih prejšnjega stoletja bila tudi Slavica Dogša, ki je v „sokolske vrste“ prišla kot otrok:

PRISLUHNI: Slavica Dogša – nekdanja članica društva „Dravski Sokol“
SlavicaDOGSA_SOKOL

….. „biti SOKOL“ je namreč pomenilo biti dovzeten tudi za lepo vedenje in kulturno udejstvovanje.
Včasih pa je sodelovanje v Društvu SOKOL in pozneje v Društvu PARTIZAN bila tudi edina oblika druženja:

PRISLUHNI: Franc Čavničar – nekdanji član DTV Partizan
FrancCAVNICAR_DTVPartizan
Obletnica je bila tako priložnost za obujanje spominov, saj se je dogodka udeleželo tudi veliko Središčanov raztepenih po svetu. Po uradnem delu je sledila še „Telovadna akademija na prostem“ v kateri so sodelovali telovadci SOKOLA, Gimnastične zveze, domače šole in vrtca.