Glede na slabo udeležbo občanov občin Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž v nacionalnih preventivnih programih DORA, ZORA in SVIT je Center za krepitev zdravja, ki deluje  v ormoškem Zdravstvenem domu,  organiziral posvet, ki so ga poimenovali SVITOV DAN Z OKROGLO MIZO. Namreč prav SVIT program, ki je v bistvu ZELO preprosto izvedljiv,  in je občanom lahko v veliko pomoč pri zgodnjem odkrivanju raka na debelem črevesju ter danki, je s strani občanov zelo slabo koriščen oziroma se občani nanj zelo slabo odzivajo. Na posvetu so strokovnjaki in vsi, ki lahko pomagajo pri promociji preventivnega programa SVIT poskušali najti pot do boljše odzivnosti in ozaveščenosti med ljudmi.

Zbrane v Domu kulture je najprej pozdravil v.d. direktorja ZD ORMOŽ Aljaž Čibej, ki se je zahvalil vsem, ki se trudijo, da bi ljudje prepoznali pomen preventivnih zdravstvenih programov, ki jih ponuja Nacionalni inštitut za javno zdravje;  sledil je uvodni nagovor Milana Stojanoviča, dr.med., specialista javnega zdravja, iz NIJZ OE Maribor, ki je podrobno predstavil vse tri državne presejalne programe DORA, ZORA in SVIT in kako se izvajajo.

Gre torej za preventivo oziroma možnost, da morebitne zdravstvene probleme zaznamo dovolj zgodaj ali jih izključimo, je poudaril.

Rak debelega črevesa in danke – ki se mu lahko izognemo s sodelovanjem v presejalnem programu SVIT,    je tretji najpogostejši rak pri ženskah in četrti najpogostejši pri moških. Na nivoju države se je lansko leto za sodelovanje odločilo blizu 64 odstotkov povabljenih državljanov, starih od 50 do 74 let.  Od teh je le dobrih 5 odstotkov imelo pozitiven izvid, kar pomeni, da so bili napoteni na kolonoskopijo.

Po podatkih za prvih 6 mesecev letos je le občina Sveti Tomaž v odzivnosti na SVIT program dosegla slovensko povprečje;  v občinah Ormož in Središče ob Dravi pa je bilo število sodelujočih nižje,  kar je dejansko zaskrbljujoče.

V tem smislu je tudi potekal posvet v nadaljevanju. Na okrogli mizi so s svojimi strokovnimi razlagami, izkušnjami, ugotovitvami in predlogi sodelovali:  Cilka Špindler – ambasadorka programa SVIT, Boža Antolič – RK Ormož, Blanka Kosi Raušl – predstavnica Občinske uprave Sveti Tomaž; zdravnica Anita Ferjuc, spec.druž.med.; asit. Željko Perdija – specialist interne medicine, specializant medicine Jan Špiclin in promotor programa SVIT;  v.d.direktor ZD Ormož Aljaž Čibej; Danijel Vrbnjak – župan občine Ormož;  Toni Jelovica – župan občine Središče ob Dravi  in Milan Stojanovič – specialist javnega zdravja iz Nacionalnega inštituta za Javno zdravje, Območna enota Maribor. Stojanovič je med drugim dejal, da je po svetu veliko bogatejših zdravstvenih sistemov, takšnih programov pa za svoje državljane ne izvajajo.

Zaključek je bil skupen poziv občanom, naj jih ne bo strah, naj pozivov za sodelovanje tako v programu SVIT kot v programih DORA in ZORA ne zanemarijo,   ter da naj tudi na tak način poskrbijo za svoje zdravje. In,  da bo v smislu ozaveščenosti potrebno vzgajati že mlade ter jih  spodbujati k tovrstnemu preventivnemu delovanju.